Novosti
ZAPOČEO PROJEKT EUROCC

U dvije godine uspostava nacionalnog centra kompetencija za računarstvo
Objavljeno 16. rujna, 2020.

Projekt National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC) započeo je 1. rujna, a u sklopu projekta će se u sljedeće dvije godine uspostaviti Hrvatski nacionalni centar kompetencija za računarstvo visokih performansi, priopćio je Sveučilišni računski centar.

Svrha je uspostava mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi u 33 države članice tog projekta, zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi, navodi Srce i dodaje kako će se time pridonijeti gradnji europskoga HPC ekosustava i provedbi HPC inicijative Europske komisije. Ukupna vrijednost projekta je 56 milijuna eura, a vrijednost hrvatskoga dijela projekta u sljedeće dvije godine iznosi 800 tisuća eura. Tijekom projekta konzorcij hrvatskih institucija izgradit će nacionalni centar kompetencija za HPC, gdje će krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije te javne uprave dobiti pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne HPC infrastrukture, ističe Srce. Ocjenjuje se kako su navedena ulaganja te fleksibilan i modularan pristup u razvoju usluga za HPC nužni za poticanje istraživanja, razvoja i inovacija u Europi. Srce u projektu sudjeluje u ulozi voditelja nacionalnoga konzorcija i partnera na projektu, a Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i Institut Ruđer Bošković sudjeluju u ulozi povezanih trećih strana. I.Bošnjak
SUPERRAČUNALA
Voditelj uspostave Hrvatskog nacionalnog centra kompetencija za HPC Ivan Marić izjavio je kako će sudjelovanje hrvatskih ustanova na provedbi projekta EuroCC pridonijeti povećanju znanja i ljudskoga kapitala, uključujući uspostavu nacionalnoga centra za kompetencije HPC-a i njegova umrežavanja i koordinacije diljem EU-a. Marić je naglasio da su, zahvaljujući sposobnosti da u djeliću sekunde obrade i procesuiraju goleme količine podataka, superračunala temelj za stvaranje dinamičnog podatkovnog gospodarstva svake države te bitan element inovativnosti i konkurentnosti. Udruživanje s drugim europskim centrima kompetencija za HPC osigurat će, istaknuo je, integraciju Hrvatske u Europski istraživački prostor te korištenje nepovratnih sredstava EU programa namijenjenih za istraživanja i inovacije.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om