Novosti
SPIS IMA 80.000 STRANICA

Optužnica za Agrokor teška 1,2 milijarde kuna
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Županijsko državno odvjetništvo podignulo je u utorak optužnicu protiv Ivice Todorića i 14 njegovih najbližih suradnika zbog afere Agrokor, u kojoj je ta tvrtka navodno oštećena za čak 1,2 milijarde kuna.

‘‘Predmet je jako opsežan, a sama optužnica ima 459 stranica, dok čitav spis ima 80.000 stranica‘‘, potvrdio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Pojašnjavajući zakonsku proceduru Devčić je kazao da će se odrediti sudac koji će raditi na tom predmetu, dok se optužnica mora dostaviti svim okrivljenicima i njihovim braniteljima koji imaju pravo odgovora u roku od osam dana od zaprimanja optužnice. Nakon isteka roka i zaprimanja mogućih odgovora na optužnicu zakazat će se sjednica optužnog vijeća, dodao je Devčić. ‘‘S obzirom na to da ima 15 optuženika, potrajat će koji mjesec dok se ne sazove sjednica optužnog vijeća. Za mjesec dana nije realno očekivati odluku suda o optužnici, ali sve ovisi o strategiji obrane koja može predlagati izdvajanje nezakonitih dokaza, što može usporiti cijeli proces, a postoji i mogućnost da se postigne dogovor oko optužnice, pa onda cijeli proces ide brže‘‘, ocijenio je Devčić. Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, ocijenio je da je optužnica ‘‘prema rezultatima istrage neočekivana‘‘, dok mu je ‘‘kao poznavatelju pravne prakse u Hrvata ona sasvim očekivana‘‘. ‘‘Optužnica će pasti jer za šest godina, koliko optužnica obuhvaća izvršenje kaznenog djela, moja klijentica nije bila na radnom mjestu četiri godine. To govori da je optužica stvorena da ispuni svoju političku svrhu za preuzimanje Agrokora‘‘, kazao je Nobilo, koji zastupa bivšu Agrokorovu menadžericu Pirušku Canjugu.

Dodao je i da su agencijski vještaci koji su radili na ovom slučaju istovoremeno bili plaćeni od prinudne uprave Agrokora i da optužno vijeće to vještačenje mora izdvojiti iz spisa kao nezakoniti dokaz.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo je još u studenome 2017., zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Istraga u slučaju Agrokor trebala je biti dovršena do 20. svibnja 2019. godine, ali je rok dovršetka produžen zbog složenosti istrage te je dovršena 17. srpnja ove godine.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ivica Todorić je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izišao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna. Ivica Todorić u siječnju puni 70 godina života.H/V.T.
Istraga u slučaju Agrokor trebala je biti dovršena 2019. godine, ali je rok produžen zbog složenosti
Možda ste propustili...

STOŽER: 875 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE, UMRLO SEDAM OSOBA

U OBŽ 57, u VSŽ 28 novopozitivnih na koronavirus

DOPUNSKI MANJINSKI IZBORI

Za manjine 565 biračkih mjesta

PREPORUKA JAVNIM NARUČITELJIMA GRAĐEVINSKIH RADOVA

Revizija ugovora zbog poskupljenja materijala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 837 NOVOOBOLJELIH OD COVIDA-19, UMRLO 15 OSOBA

U OBŽ na koronavirus pozitivno 59, u VSŽ 31 osoba, dvoje preminulo

2

HRVATSKA POMAŽE SIROMAŠNIM ZEMLJAMA

Donacija 200.000 doza cjepiva

3

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ

Podizanje standarda vatrogasaca