Novosti
VRAĆANJE POVJERENJA GRAĐANA

Napadi na Ustavni sud su neozbiljni, štete i Stožeru
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Gjenero: U politici, nažalost, nitko ne snosi nikakvu odgovonost za izgovoreno

Ustavni sud većinu je mjera koje je Stožer civilne zaštite donosio radi sprječavanja širenja koronavirusa ocijenio zakonitima. Time su čelnici Stožera dobili satisfakciju i mogu ostaviti po strani stalne primjedbe koja su na njihov rad iznosili neki, u pravilu oporbeni, političari i drugi kritičari aktualne vlasti. Međutim, odluke Ustavnog suda izazvale su novi val kritika na rad ustavnih sudaca i njihovu navodnu ispolitiziranost.



Kritika radi kritike

Epidemija se tako i dalje, kao i brojni drugi problemi u kojima se zemlja našla, koristi u dnevnopolitičke svrhe, a situaciju na početku širenja virusa, potrebu brze reakcije kako bi se zaštitili životi i zdravlje građana, mnogi su već sad zaboravili iako se odigravala prije manje od šest mjeseci.


Pitanje je zato, dok stižu takve poruke, je li moguće vratiti povjerenje hrvatskih građana u rad Nacionalnog stožera civilne zaštite i je li kritiziranje samo radi kritiziranja odgovorno i ozbiljno ponašanja za bilo koga tko se bavi javnim poslom. Politički analitičar Davor Gjenero boji se da povjerenje u rad Stožera ovime nije vraćeno među onima koji su i dosad propitkivali njegov rad.


"Oni koji su imali povoljno mišljenje o odlukama Stožera, i zadržat će ga, a oni koji su imali nepovoljno mišljenje, ostat će kod takvog stava. Neodgovorna je ova priča. Moguće je izreći jako puno primjedbi na Ustavni sud, pogotovo na način koji ga se kadrovira, ne toliko na njegovu judikaturu. Meni se čini da je njegova judikatura u konačnici dobra. Nije dobar način na koji se bira ustavne suce, međutim sada, kada su donijeli odluku kakvu su donijeli, kretati s argumentacijom tipa: vi ste izabrani na pogrešan način i niste legitimni - neozbiljno je. Ako netko misli da je Ustavni sud nelegitiman, nije trebao niti pokretati postupak pred tim sudom. Ako se već obraćate nekom tijelu, onda se smatra da mu poklanjate povjerenje", pojašnjava Gjenero.


O nizu kritika koje su izgovorene na račun Ustavnog suda nakon odluke o zakonitosti odluka Stožera te postoji li određena vrsta odgovornosti i prema onome što se izriče u javnom prostoru, Gjenero kaže kako nažalost nitko nije pričekao da odluka bude u cijelosti objavljena. Odluka Ustavnog suda nije ozbiljno iščitana, a obično su te odluke solidno pravnički napisane, vrlo poučne i korisne za razumijevanje političkog sustava, kaže Gjenero, dodajući da se u reakcijama na njih samo zauzima stav "za" ili "protiv". "A odgovornost ne postoji. U politici u Hrvatskoj nažalost nema nikakve odgovornosti", zaključuje Gjenero. "Da bi bilo moralne odgovornosti, morali bismo imati nekakve zajedničke etičke principe i norme kojih bi se svi onda trebali pridržavati. A to kod nas nije slučaj i u tome nismo usamljeni", kaže.


"Nažalost, Stožer ni nakon ovoga ne može nastaviti mirno raditi svoj posao. Na njegove se članove očito odražavaju društveni pritisci, kao i političko nezadovoljstvo koje je stvoreno i otuda i njihova unutarnja potreba da se samoograniče. Nažalost, oni danas više ne govore i ne nastupaju onako odlučno i samouvjereno kao što su to radili u proljeće. Šteta, jer to su i danas jednako obrazovani, pametni i sposobni ljudi", rekao nam je Gjenero.
Bez polemike

Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je za HRT kako svi mogu slobodno komentirati odluke Ustavnog suda. "Međutim, Ustavni sud je tijelo koje donosi važne odluke i suci tog suda su u Saboru izabrani konsenzusom, što je važno naglasiti. Uvijek će biti nekih koji će odlukama Suda biti nezadovoljni", kazao je Bošnjaković. On smatra "da je priča oko ocjene ustavnosti rada Stožera završila", a uvjeren je i da "povjerenje u rad Stožera nije poljuljano". A nema smisla, dodao je, žaliti se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer “taj sud se uglavnom bavi pojedinačnim slučajevima”.

"Kritičari su tvrdili da je Stožer paradržavno tijelo. Stožer to nije i ovime su suci Ustavnog suda to potvrdili", rekao je pak za N1 predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. "Neki su ustavnopravni stručnjaci komentirali da su dinamika i vrijeme donošenja odluke zakasnjeli, da je Ustavni sud trebao donijeti odluku ranije, ali da je netko išao u meritum, osim možda jednog slučaja, nisam vidio da su ustavni stručnjaci o tome polemizirali", zaključio je Bačić i dodao: "Meni je važno da je i struka stala i stoji iza ovakve odluke Ustavnog suda."


Igor Bošnjak
BEROŠ: SVE UTEMELJENO NA STRUCI
Ministar zdravstva Vili Beroš zadovoljan je odlukom Ustavnog suda, koji je ustavnima proglasio sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, osim one o zabrani rada nedjeljom. "Naravno, odluka Ustavnog suda potvrđuje sve što smo govorili, da su odluke i mjere utemeljene na struci, poglavito epidemiološkoj i da su razmjerne stupnju ugroze. Svaka naša mjera bila je evaluirana bezbroj puta, komparirana s istim mjerama u okruženju, u Europi i cijelom svijetu, to je nešto čime smo zadovoljni", rekao je Beroš u utorak za N1 televiziju, pa se osvrnuo na odluku Ustavnog suda o zabrani rada nedjeljom. "Ustavni sud je zaključio da je mjera bila legitimna, međutim, ne i razmjerna. Pričekat ćemo njihovo objašnjenje odluke, pa ćemo vidjeti što i kako dalje", rekao je Vili Beroš.
Uvijek će biti onih koji će odlukama Suda biti nezadovoljni, kaže Dražen Bošnjaković
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika