Novosti
PREMIJER PLENKOVIĆ U MOSTARU

Ostajemo odvjetnik BiH i prava Hrvata
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Mostaru da će Hrvatska nastaviti biti "odvjetnik BiH i prava Hrvata". "Mi ćemo nastaviti biti odvjetnici BiH, naročito prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Kao i do sada snažno ćemo podupirati BiH, razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda, sa svim građanima BiH, biti ona država koja će podupirati BiH na putu prema EU-u i prema Sjevernoatlantskome savezu", rekao je Plenković na konferenciji za novinare, nakon susreta sa zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i čelnika HDZ-a BiH Draganom Čovićem.


Hrvatski premijer boravio je u ponedjeljak u Mostaru gdje je sudjelovao na ustoličenju novog mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića, koji na tom mjestu nasljeđuje mon. Ratka Perića.
Na upit o najavama vodećih bošnjačkih dužnosnika kako će na izborima 2022. preglasati Hrvate u BiH i nametnuti dužnosnike na nižim razinama, a ne samo člana BiH Predsjedništva Željka Komšića, Plenković je rekao kako je važno da se poštuje slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. "Ako se poštuje načelo legitimnosti političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, takvih pitanja niti nema. Mi smatramo da je to temelj bez kojega je teško imati pravično i učinkovito funkcioniranje institucija, osobito predstavničkih tijela", rekao je Plenković. Izrazio je očekivanje kako će vodeća hrvatska i bošnjačka stranka HDZ BiH i SDA postići dogovor o izmjenama Izbornoga zakona kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata. H
POKUŠAJ ODVLAČENJA POZORNOSTI
Čelnik HDZ-a BiH Čović rekao je kako je ranije Izetbegovića upozoravao da je nametanje političkih predstavnika u prošlosti rezultiralo problemima, navodeći slučaj kosovskog političara Sejdu Bajramovića, kojega je srbijanski vrh sa Slobodanom Miloševićem nametnuo kosovskim Albancima. Dodao je kako je posljednja Izetbegovićeva poruka povezana s pokušajem odvlačenja pozornosti s problema u stranci i raskolima.
Najčitanije iz rubrike