Osijek
PARKIRANJE “NA DIVLJE”

Bitka za mjesto na
parkiralištu na “ničijoj zemlji”
Objavljeno 15. rujna, 2020.
Parcelu iza donjogradske poslovnice Addiko banke nemoguće je urediti jer ima više vlasnika

Središte Gradske četvrti Donji grad godinama muku muči s nedovoljnim brojem parkirališnih mjesta za stanare brojnih stanova i obiteljskih kuća. Posljedično, kako to obično biva, mnogi nepropisno parkiraju na zelenim površinama, nerazvrstanim prilazima i kojekakvim zakutcima. Jedan od njih je i prostor iza donjogradske poslovnice Addiko banke, gdje "ničija zemlja" godinama služi za parkiranje "na divlje", što izaziva niz problema.

Tako smo prošlog tjedna bili svjedoci incidenta na toj površini gdje su se dvojica vozača umalo fizički obračunala jer je svaki od njih dvojice mislio da ima prednost prolaska - jedan prema Vijencu Murse, drugi prema Gupčevoj. Uz napomenu kako je s te lokacije prolaz prema Vijencu Murse izraubana i strma zelena površina, a prema Gupčevoj pješačka staza uz prostor GISKO-a! Srećom, uz tek puno galame i pokoju psovku pametniji je popustio (propustio) pa se moglo vidjeti kako bijesni vozač terenca "leti" preko zelenila i kroz Vijenac Murse nestaje u oblaku prašine, a drugo vozilo (također mimo svih prometnih propisa) pješačkom stazom mili u svome smjeru.

Upitani za ovu situaciju, iz Gradske četvrti Donji grad odgovaraju kako je riječ o svakodnevnim borbama jer se sporna lokacija nikako ne može urediti kako bi to trebalo.

"Parkiranje je ondje uvijek problem, pa je četvrt baš u ovoj godini planirala spornu površinu urediti, napravili prolaz ili parkiralište. Bilo što da neželjenih situacija više ne bude! Čak i kada su nam zbog koronakrize smanjili proračun, smatrali smo da uz manju podršku iz Grada možemo prionuti da se nađe neko rješenje koje ne bi bilo preskupo. No na kraju hladan tuš - s tom lokacijom do daljnjeg ne možemo baš ništa! Objašnjeno nam je, naime, kako je riječ o parceli koja ima više vlasnika, te kako je za sada nemoguće sve njih pomiriti i napuštenu površinu, koja bi mogla biti uređeni cestovni ili pješački pravac, urediti", kaže predsjednik Vijeća GČ Donji grad, Frano Barać.

Stoga, ističu iz četvrti, ovaj se problem trenutno može regulirati samo tako da lokaciju na bilo koji način urede sami vlasnici, no kako nije izgledno da će se to uistinu dogoditi, apelira se na vozačku kulturu građana. Nije naodmet napomenuti kako je riječ o lokaciji tek pedesetak metara udaljenoj od Druge policije postaje. I. Solar
Parkiranje je velik donjogradski problem
U Donjem gradu, posebice u njegovu središtu, parkiranje je posljednjih godina postalo problem zbog kojega trpe svi. Uz lokaciju iza poslovnice Addiko banke svakodnevno se bitke biju na besplatnom parkiralištu uz “Saponiju” na koje u poslijepodnevnim i večernjim satima pretendiraju stanari zgrada na Trgu bana Jelačića, a prijepodne radnici te tvornice, ali i posjetitelji tržnice i kafića. Također, kritična je situacija i s prilaskom objektu Dječjeg vrtića “Ivančica” do kojeg se cestovni prilaz proteže iza “Dome” gdje pak roditelji nemaju gdje parkirati automobile kada dovoze djecu u jaslice/vrtić osim na prostor za istovar robe poslovnim prostorima u robnoj kući. Uz to, “uredno” se parkira na autobusnom stajalištu u Tijardovićevoj.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike