Mozaik
NA SUNČANOJ STRANI PRISAVLJA U UTORAK, 15. RUJNA

Dokumentarni film o
brodu "Berge Istra"
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Nakon pulske Arene i filmskog festivala u norveškom Haugesundu dokumentarni film "Berge Istra" prikazat će se i u sklopu programa Sunčana strana Prisavlja. Film koji je posljednje dvije godine sniman u Španjolskoj, Norveškoj i Hrvatskoj prati sudbinu broda koji je svojedobno smatran najvećim uspjehom socijalističke brodogradnje.


Tri i pol godine nakon porinuća, na samom isteku 1975. godine, "Berge Istra" misteriozno je i u službeno nikad razjašnjenim okolnostima potonuo između Filipina i Japana, na području koje se naziva Đavolje more. S brodom je potonulo i dvoje mladih Puljana, bračni par Karmen i Egidio Ševrlica. Nakon nestanka broda pokrenuta je dotad najveća potraga u povijesti pomorstva. Nakon 20 dana brod je proglašen nestalim te je za njega Lloyd isplatio najveću odštetu u povijesti pomorstva.


U kombinaciji istraživačkog novinarstva i autorsko-umjetničkog izričaja, taj potresan i uzbudljiv film osvjetljava gradnju broda, njegov tragičan kraj i razloge potonuća. Kroz svjedočenja aktera, razgovore s graditeljima broda, pomorcima i obiteljima žrtava - uz raritetan i dosad neobjavljeni arhivski materijal - film postupno, mimo brojnih teorija urote, otkriva što se uistinu dogodilo s "Berge Istrom", a zatim i s "Berge Vangom".


Redatelj i koscenarist Dražen Majić autor je dokumentaraca "Ostavljeni", "Virus C", "Tupilo" i "Lepoglava Express". Filmovi su autorizirani za edukacijsko prikazivanje u školama u programu prevencije ovisnosti. Film "Tupilo" prikazan je na festivalu Zagreb Dox 2009. Kao istraživački novinar i urednik Majić je zaposlen na HTV-u. Film "Berge Istra" njegov je prvi dugometražni dokumentarni film.


Koscenarist Zoran Angeleski novinar je Glasa Istre i član pulske grupe The Chweger, koja je kreirala glazbu za film. "Berge Istra" njegov je prvi dokumentarni film. Direktor fotografije također je Puljanin, Goran Legović; montažu potpisuju Staša Čelan i Anita Jovanov; oblikovanje zvuka potpisuje Robert Stanić, a koloristica je Iva Blašković. Producenti filma su Marija Kosor i Dražen Majić.
Nakon projekcije na Prisavlju u utorak, 15. rujna, u 20 sati film će biti prikazan i u okviru službene selekcije na Danima hrvatskog filma, a ove jeseni i na HTV-u. T.K.
Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike