Novosti
KRAJ LJETNE STANKE U EUROPSKOM PARLAMENTU

Glavne teme oporavak i zajednički pristup EU-a borbi protiv pandemije
Objavljeno 14. rujna, 2020.

Ovaj se tjedan u Bruxellesu održava prva plenarna sjednica Europskog parlamenta nakon ljetne stanke na kojoj će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održati svoj prvi govor o stanju Unije.


Plenarne sjednice Europskog parlamenta i dalje se zbog COVID-19 održavaju u Bruxellesu, unatoč negodovanju francuske vlade koja traži da se one održavaju u Strasbourgu.


Središnji događaj na plenarnoj sjednici bit će govor o stanju Unije predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u srijedu, 16. rujna. Jednom godišnje, na plenarnoj sjednici u rujnu, predsjednik ili predsjednica Europske komisije drže govor o stanju Unije u kojemu se osvrće na rezultate u protekloj godini i najavljuje prioritete za sljedeću. Prva rasprava o stanju Europske unije održana je 7. rujna 2010. u Strasbourgu, u kojoj je sudjelovao tadašnji predsjednik Komisije José Manuel Barroso.


U svom prvom govoru o stanju Unije Ursula von der Leyen govorit će o naporima Komisije na ublažavanju zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa i iznijeti svoja gledišta o ekonomskom oporavku, borbi protiv klimatskih promjena i o situaciji u europskom susjedstvu.


Zastupnici bi u ponedjeljak trebali raspravljati, a u srijedu trebali glasati o odluci o privremenom podizanju gornje granice vlastitih sredstava europskog proračuna. Nakon toga tu odluku trebaju ratificirati zemlje članice u svojim parlamentima. Ratificiranje te odluke preduvjet je za pokretanje plana za oporavak EU sljedeće generacije od 750 milijardi eura, koje će Komisija u ime EU-a posuditi na financijskim tržištima i preusmjeriti ih zemljama članicama kao pomoć u prevladavanju ekonomskih posljedica koronakrize.


Zastupnici će raspravljati i o nedostatku koordinacije u pogledu zdravstvenih procjena i različitih klasifikacija rizika u vezi s COVID-19 i posljedicama toga nedostatka na funkcioniranje šengenskog prostora. Zastupnici žele naglasiti da se trenutačna tendencija mnogih država članica da proglašavaju druge članice EU-a crvenim zonama i zatvaraju granice mora zamijeniti zajedničkim pristupom EU-a.
Na dnevnom redu Europskog parlamenta je i rasprava o vladavini prava u Poljskoj. Zastupnici će glasati o dokumentu u kojemu će pozvati Vijeće i Komisiju da djeluju na zaštiti temeljenih prava u Poljskoj. Također će zatražiti da EU hitno djeluje na rješavanju humanitarne situacije na grčkom otoku Lezbosu nakon požara u izbjegličkom kampu Moria. Zastupnici će također razgovarati i o nizu vanjskopolitičkih tema, o stanju u Rusiji i trovanju oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, o Bjelorusiji, eskalaciji napetosti u istočnom Sredozemlju.... H/D.Pav.
SMANJENJE EMISIJE STAKLENIČKIH PLINOVA
U ponedjeljak, 14. rujna, održava se sastanak na vrhu EU - Kina preko videokonferencije. S kineskim državnim dužnosnicima u ime Europske unije razgovarat će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a, a predsjedanje je krajem lipnja preuzela od Hrvatske. Europska komisija predložit će nove ciljeve za smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2030. godine. Prema informacijama koje su već procurile, Komisija bi trebala predložiti smanjenje emisije za najmanje 55 posto do 2030. godine u odnosu na 1990. Sadašnji cilj je smanjenje od 40 posto do 2030. što nije dovoljno da EU ispuni svoj cilj o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Nove ciljeve trebaju odobriti vlade svih država članica i Europski parlament.