Osijek
ŠETNJA PO KATOLIČKIM CRKVAMA U TVRĐI

Iza izgradnje crkve svetog Mihaela arkanđela u Tvrđi stajali su isusovci
Objavljeno 14. rujna, 2020.

U sklopu Festivala Ars sacra u subotu navečer priređen je organizirani posjet dvjema katoličkim crkvama u Tvrđi, uz stručno vodstvo doc. dr. sc. Margarete Turkalj Podmanicki, povjesničarke umjetnosti i sveučilišne predavačice s Akademije za umjetnost i kulturu, autorice knjige "Barokna sakralna arhitektura Đakovačko-osječke nadbiskupije".

Riječ je o crkvi sv. Mihaela arkanđela, koju su podignuli isusovci, i franjevačkoj crkvi Uzvišenja sv. Križa, koju mnogi Osječani zbog kulta sv. Antuna nazivaju upravo po tom svetcu. Docentica Turkalj Podmanicki oboružana je gomilom podataka oslikala razdoblje u kome su obje crkve nastale, bilo je to nakon rekonkviste, odnosno oslobođenja tadašnje južne Ugarske (danas Slavonije) od Turaka. U blizini nekadašnjih džamija niknule su dvije crkve. Isusovci su bili dio establišmenta, iza sebe su imali potporu vojske, koja je na prostoru današnje Tvrđe počela izgrađivati Festung, i bečkog dvora. Franjevci su pak bili nejaki. Prvi fratar koji je stigao u Osijek zvao se Šimun iz Bača. Bilo je i suparništva pa i pokušaja izbacivanja franjevaca iz Tvrđe koje docentica Turkalj Podmanicki damski nije željela potencirati. Istaknula je arhitektonsku vrijednost crkve sv. Mihaela te nam svojim objašnjenjima približila simboliku njezine oltarne slike. Spomenula je i kriptu u kojoj su pokapani tadašnji uglednici. Hodnja ja završila u franjevačkoj crkvi, a posebna atrakcija bila je ukazivanje na konzervirane arheološke nalaze prethodne trobrodne romaničke crkve koja je pripadala cistercitima.

Nakon ukinuća isusovačkog reda kralj i car Josip Drugi franjevcima otima njihov dotadašnji samostan i ukida njihov studij teologije i filozofije, bez obzira na to što je to bio početak visokog školstva u Osijeku, te ih prisilno useljava u bivši isusovački samostan (zgrada Narodne tehnike) na Jezuitskom trgu.

Draško Celing
FRANJEVCIMA PRIPALA VOJARNA BLIZU CRKVE
Gimnaziju koju su isusovci osnovali preuzimaju franjevci. Docentica Turkalj Podmanicki ispričala je i zanimljivu priču o kipu Gospe Osječke koji je zahvaljujući pobuni protestantskih kuruca koji su žarili i palili katoličku imovinu, crkve i samostane, u naš grad stigao iz marijanskog svetišta u Judu, u Ugarskoj. Taj kip je renesansni, iz 15. stoljeća. Naposljetku je franjevcima pripala vojarna u neposrednoj blizini njihove crkve.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike