Zdravlje
BOGATE ZEMLJE

Djeca pretila i slabijih vještina
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Previše djece u najbogatijim zemljama svijeta nema osnovna znanja iz matematike i čitanja te pate od mentalnih poremećaja i pretilosti, objavio je UNICEF. U izvještaju agencije rangirana je 41 članica Europske unije i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prema zdravlju, vještinama i sreći djece. Danska, Nizozemska i Norveška na vrhu su, a Bugarska, Čile i Sjedinjene Američke Države na dnu liste zemalja s visokim prihodima. U većini analiziranih zemalja oko 20 posto djece nema osjećaj zadovoljstva, pokazuje izvješće. Najgora je Turska sa samo 53 posto djece koja su zadovoljna svojim životom, a slijede Japan i Velika Britanija. Litva bilježi najveći broj samoubojstava među adolescentima, dok su na drugom i trećem mjestu Novi Zeland i Estonija. U pogledu tjelesnog zdravlja, svako treće dijete je pretilo, ili ima prekomjernu težinu, a te stope naglo rastu u južnoj Europi. Oko 40 posto djece do 15. godine u bogatim zemljama nema osnovne matematičke vještine i vještine čitanja, najviše u Bugarskoj, Rumunjskoj i Čileu, kažu u agenciji. Izvješće je izrađeno na temelju podataka prije pandemije koronavirusa i UNICEF upozorava da je zdravstvena kriza dodatna prijetnja dobrobiti djece.

"Mnogo najbogatijih zemalja svijeta koje imaju resurse da svima osiguraju sretno djetinjstvo, iznevjerilo je djecu", rekla je direktorica u UNICEF-u Gunilla Olsson.

“Ako vlade u sklopu odgovora na pandemiju ne poduzmu hitne i odlučne mjere za zaštitu dobrobiti djece, možemo očekivati rast siromašta, lošije tjelesno i mentalno zdravlje te daljnje propadanje vještina djece”, istaknula je.H
Oko 40 posto djece do 15. godine u bogatim zemljama nema osnovne matematičke vještine i vještine čitanja
Najčitanije iz rubrike