Kultura
KONCERT NA ORIGINALNOJ GITARI A. DE TORRESA IZ 1890. GOD.

Mladi glazbenik Zlatko Josip Grgić nastavlja nizati fantastične nastupe i uspjehe
Objavljeno 14. rujna, 2020.

Zlatko Josip Grgić, ime koje se već nekoliko godina pojavljuje i plijeni pozornost zbog mnogobrojnih odličnih suradnji, nastupa i jedinstvenog stila sviranja, napokon se vraća nastupima. Ovaj iznimno mladi, a toliko uspješni glazbenik nastupit će 16. rujna, u L’ Aquili kod Rima u dvorani Auditorium del Parco. Na glazbenom repertoaru će se naći djela Bacha, Sora, F.M.Torrobe, D. Reisa, A. Piazzolle i I. Albeniza. Bit će to  vrlo zahtjevan koncert koji će izvesti na originalnoj gitari A. de Torresa iz 1890. god.

Zbog Zlatkovog osebujnog stila sviranja koji je jedinstven u svijetu, i sami Španjolci (flamenkisti) su ga prozvali Torres’ Whisperer.

Koncert u dvorani Auditorium del Parco je ekskluzivan i izaziva veliko zanimanje. Na istom festivalu večer prije nastupit će poljski gitarist Marcyin Dilla, a večer poslije hrvatski gitarist Goran Listeš.

Grgić je imao priliku surađivati s mnogim svjetskim glazbenicima. Jedna od njih je i ona sa čuvenim profesorom Luisom Leiteom iz Ria de Janeira koji ga je pozvao da gostuje u najpoznatijoj prijestolnici glazbe u Riju. Također, ostvario je suradnju s Matthewom Ngom, direktorom Altamire, tvrtke koja izrađuje gitare. Kada je svjetski poznati glazbenik Ng čuo kako Zlatko svira, odlučio ga je povesti na svjetsku turneju na tri kontinenta – od Kine preko Australije do SAD-a.

Od nadležnih tijela španjolske vlade, dobio je priliku, ali i čast, po svijetu nastupati na gitari koju je izradio veliki Antonio de Torres i sam ju nazvao ‘La Invencibile’ (nepobjediva). Upravo je ta gitara uvrštena u nacionalno blago Španjolske kao jedina gitara (uz druge umjetnine i remek djela Španjolske kulture). Bila je u Fundaciji generala Godije desne ruke generala Franka i nikada nije napuštala Španjolsku.

Ovaj mladi i iznimno talentirani glazbenik je svojom upornošću, vježbom i velikim trudom stekao mnogobrojne pozitivne kritike. Napomenimo kako svira autentičnom španjolskom tehnikom kako su svirali Katalonski gitaristi Miguel Llobet, EmilioPujol i Francisco Tarrega bez noktiju na desnoj ruci i crevnatim žicama koje mu omogućuju prekrasan vibrato i mnoštvo boja prilikom sviranja. Svojim nastupima stavlja naglasak na emociju, autentičnost i izražajnost, a vjerujemo kako će i publika u L’ Aquili osjetiti tu njegovu posebnost i jedinstvenost prilikom sviranja!T.K.

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike