Mozaik
77. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI

Film "Nomadland" osvojio
Zlatnog lava na Mostri
Objavljeno 12. rujna, 2020.

VENECIJA - "Nomadland" ("Zemlja nomada"), američki film o zajednici ljudi koji žive u kombijima, putujući golemim prostranstvom američkog zapada, osvojio je u subotu Zlatnog lava za najbolji film na 77. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, popularnoj Mostri.

U filmu, kojeg je režirala kineska redateljica s adresom u SAD-u, Chloe Zhao, glumica Frances McDormand utjelovila je udovicu u šezdesetima koja svoj kombi pretvori u mobilni dom te krene na put, usput radeći sezonske poslove.

Žiri kojim je predsjedala australska glumica Cate Blanchett dodijelio je Srebrnog lava, veliku nagradu žirija, meksičko-francuskom trileru "New Order" kojeg je režirao meksički redatelj Michel Franco.

Srebrnog lava za režiju dobio je japanski redatelj Kiyoshi Kurosawa za povijesnu dramu "Wife of a Spy".

Nagradu za scenarij dobio je indijski filmaš Chaitanya Tamhane za film "The Disciple".

Posebna nagrada žirija dodijeljena je ruskom filmu "Dear Comrades!" redatelja Andreja Končalovskog.

Britanka Vanessa Kirby (32) osvojila je nagradu za najbolju glumicu za film "Pieces of a Woman." U drami mađarskog redatelja Kornela Mundruczoa ona glumi ženu čije je diejt eumrlo ubzo nakon porođaja.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Talijan Pierfrancesco Favino za ulogu u filmu "Padrenostro," koji govori o traumatičnom djetinjstvu u Italji '70-ih godina.

Ove se godine za Zlatnog lava borilo 18 filmova.

Filmski festival koji se održao na Lidu bio je prvi takav događaj ispred publike od početka pandemije koronavirusa.

 

(Hina)

Najčitanije iz rubrike