Svijet
ŠPANJOLSKA POLICIJA:

Sve veća prisutnost kriminalaca iz istočne Europe
Objavljeno 12. rujna, 2020.

MADRID - U Španjolskoj je sve veća prisutnost članova kriminalnih skupina iz istočne Europe, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, priopćila je u subotu španjolska policija Civilna garda nakon što je zaustavila jedrilicu s troje hrvatskih državljana kod kojih je pronašla tonu kokaina.

"Kriminale skupine iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog oceana, poput Kanarskih otoka, sjeverne pokrajine Galicije i južne obale Španjolske. Skupine koje ondje operiraju odgovorne su za veliki dio uvoza kokaina u Europu", navela je Civilna garda u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici.

Civilna garda je u u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od kanarskog otoka La Palma, španjolskog otoka uz zapadnu obalu Afrike. Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom a posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droge jedrilica je dotegljena do otoka. Pretragom jedrilice pronađeno je 980 paketa s oko 1000 kilograma kokaina, izvijestila je Civilna garda objavivši na svojoj stranici fotografije jedrilice i zaplijenjenih paketa.

„Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu“, priopćila je pak hrvatska policija na svojoj internetskoj stranici.

Imena uhićenih osoba nisu objavljena.

„Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano s trgovinom drogom i trgovinom oružjem“, izvijestila je Civilna garda.

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. “Balkanskog kartela”, aktivno uključeni hrvatski državljani. S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine su policajci nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske - započeli  istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija je pokrenula trilateralnu suradnja sa španjolskom Civilnom gardom te francuskom carinom, priopćila je hrvatska policija.

Civilna garda je izvijestila kako je jedrilica u veljači krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori a zatim je došla do španjolske obale gdje je bila uočena u južnoj luci Almeriji. Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarski otok Lanzarote gdje su identificirani članovi posade. Namjeravali su zatim krenuti prema Karipskim otocima u srednjoj Americi. U travnju je jedrilica primijećena na tamošnjim otocima Barbadosu i Martiniku.

Zbog pandemije koronavirusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim otocima pa u takvim okolnostima posada nije mogla ukrcati drogu. Zbog toga su se jedirilicom vratili na kanarski otok Lanzarote u lipnju. Trojica članova posade su se zatim razdvojili te otišli u različite dijelove Europe pa se u kolovozu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija ih je nastavila tajno pratiti.

Jedrilica je prijavila put prema Brazilu no skrenula je s njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zaljevu. Zatim je krenula natrag prema sjeveru što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, s nekog drugog broda. Jedrilica je nastavila ploviti natrag prema Kanarskim otocima. Kada se približila otoku La Palmi, španjolska Civilna garda je zaustavila jedrilicu te u njoj pronašla tonu kokaina.

Hrvatska policija dodaje kako je „provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, u vodama Španjolske, južno prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain“.

U provođenju kriminalističkog istraživanja Falkuša podršku su pružile agencije: Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine (MUP Republike Srpske).

Kriminalističko istraživanje Falkuša je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizirala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.

 (Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana