Svijet
HRVATSKI DUŽNOSNICI U BIH UPOZORILI

SDA i Bakir Izetbegović zagovaraju državni udar
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Najava predsjednika SDA, vodeće bošnjačke stranke, Bakira Izetbegovića kako će Bošnjaci Hrvatima na sljedećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim razinama, više hrvatskih dužnosnika nazvalo je državnim udarom i agresijom na Hrvate.

"Izetbegovićeve prijetnje ukidanju mehanizma legitimnog predstavljanja otvorena su agresija na BiH. Sad je jasno da SDA i Bakir Izetbegović otvoreno iskazuju opredijeljenost politici raspada BiH kao zajednice triju jednakopravnih naroda", navodi se u priopćenju kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Upitan o razgovorima s HDZ-om BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je, gostujući u programu N1 televizije, rekao kako će kao partnera birati Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, umjesto Dragana Čovića, čelnika HDZ-a BiH, unatoč potpori koju uživa među Hrvatima u BiH. Izetbegović je dodao kako će bošnjački birači na sljedećim izborima Hrvatima nametnuti političke predstavnike ako se nastave ucjene vodeće hrvatske stranke, HDZ-a BiH, ne objasnivši pri tome na što konkretno misli. "Ako Čović nastavi s prijetnjama, suradnjama s Dodikom, pritiscima, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge razine. Učinit ćemo sve da se razbiju mehanizmi i napravimo normalnu državu", rekao je Izetbegović.

"O sudbini hrvatskog naroda u BiH odlučivat će Hrvati, a ne Izetbegović i Komšić", stoji u priopćenju kluba Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranome, Domu naroda. Poruke Bakira Izetbegovića usporedili su s potezima Slobodana Miloševića pri raspadu bivše Jugoslavije kroz "antibirokratsku jogurt-revoluciju". Pozvali su predstavnike međunarodne zajednice, napose Europske unije, da se očituju i zaustave "otvorenu političku agresiju na BiH". H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana