Novosti
PRVI TJEDAN NASTAVE U ERI KORONE

Učenici i nastavnici: Sve ćemo izdržati samo da smo u školi
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Nikome nije problem biti i pod maskama i u kontroliranim uvjetima samo da se ne mora u nastavu na daljinu

Prvi tjedan nove školske godine je za nama. Lagano se usvajaju svi modeli ponašanja koje zahtijeva trenutačna epidemiološka situacija, a koji podrazumijevaju fizičku distancu, dezinfekciju te kontrolirano kretanje u prostoru škole. Iako se fizička nastava odvija u potpuno drukčijim uvjetima, i profesori i učenici ipak su sretni što su u poznatom okruženju u kojemu je puno jednostavnije usvajati gradivo. Razgovarali smo s nekoliko nastavnica koje nam donose prve dojmove, a progovaraju i o poteškoćama s kojima se susreću.

Ništa nije teško
Profesorica matematike u OŠ Mladost, Brankica Majdiš, ove godine predaje petašima i sedmašima, a jedva je dočekala, kaže, susret s dragim licima u poznatom okruženju koji ne narušavaju ni stroge epidemiološke mjere. "Ovo je doista drukčija i potpuno neočekivana školska godina. Međutim, sretni smo što smo konačno u učionicama iako u potpuno drukčijim okolnostima uvjetovanim trenutačnim stanjem. Nije nam lako, ni nama profesorima, ali ni učenicima, premda su djeca vrlo pripremljena i razumna u svemu ovome. Ipak, teško im pada boravak u istoj učionici cijeli dan koji nije jednostavan ni za odrasle ljude, a kamoli za osnovnoškolce. Tu je i cjelodnevno nošenje maski, iako su djeca vrlo disciplinirana i pridržavaju se tog naputka, svjesna da je i to jedan od uvjeta da se nastava održava u fizičkom obliku. Mislim da imaju na umu da dokle god budemo čuvali sebe i jedni druge, duže ćemo biti zajedno. Također, usporedno se pripremamo na mogućnost ponovnog prelaska na online nastavu i već sada uvodimo različite alate kako bismo što bolje pripremili učenike i na tu situaciju. Moram istaknuti i odličnu suradnju s roditeljima jer su i oni i djeca pokazali veliko razumijevanje i odgovornost", ističe profesorica Majdiš, koja ove prve dane koristi kako bi otkrila eventualne "rupe" u znanju nastale tijekom online nastave ne bi li svojim učenicima omogućila što kvalitetnije praćenje novog sadržaja. Sretna što je konačno u učionici i u svom "prirodnom" okruženju je i Ivana Kovač, profesorica engleskog jezika u OŠ Tina Ujevića, koja kaže kako je vrlo zadovoljna trenutačnom organizacijom rada u školi. "Organizacija u našoj školi je na vrlo visokom nivou i uspjeli smo osigurati sve ono što su nadležne službe postavile pred nas. Nastavu pohađamo prema A modelu, dakle licem u lice, međutim za izborne predmete gdje dolaze mješovite grupe (njemački jezik i informatika) kombiniramo online nastavu i nastavu u učionici. Pri tome učitelji rade s pola grupe u školi, a s drugom polovinom na daljinu, što je dvostruki posao koji, nažalost, nije adekvatno verificiran", objašnjava profesorica Kovač, koja je prve sate razrednika iskoristila za razgovor s učenicima o njihovu viđenju cijele situacije.

Maske i viziri
"S obzirom na to da sam od ove godine razrednica petašima, razgovarala sam s njima o teškoćama s kojima su se susretali tijekom online nastave i doznala da su vrlo sretni što je to iza njih i što su konačno u školi. Najviše im je nedostajala komunikacija s profesorima koji im ipak najbolje mogu razjasniti eventualne nejasnoće u gradivu", kaže profesorica Kovač.

Profesorica matematike u III. gimnaziji, Mirna Čalija Matijević, ističe kako su i srednjoškolci spremni izdržati stroge epidemiološke mjere samo da su zajedno u školi. "Zasad sve protječu u redu i svi se pridržavamo danih uputa. Učenici nose maske, a mi profesori kombiniramo maske i vizire jer je zaista teško pod svim tim držati nastavu u blokovima od 80 minuta. Moram pohvaliti učenike jer su zaista divni i izdržavaju sve, nikoga nisam morala opominjati, a često mi znaju reći da im je bolje biti pod maskama nego da su pred računalima. Dio nastave imamo i online kako bismo smanjili opterećenje na učionice, što mi se čini kao odlična ideja, a tu se prije svega radi o izbornim predmetima", kaže.

Ema Nenadić
PILJ TOMIĆ: DOJMLJIVA BRIGA O DRUGIMA
Svoja iskustva s nama je podijelila i profesorica hrvatskog jezika u Medicinskoj školi Osijek, Marina Pilj Tomić. “Izuzetno sam ponosna na svoje učenike koji opravdavaju buduće zanimanje jer pokazuju veliku odgovornost pridržavajući se svih mjera. Ovo je izazov u kojemu svatko od njih ima svoje mišljenje vezano za trenutačnu epidemiološku situaciju. Međutim, svjesni su da se u ustanovi kao što je škola moraju ponašati na određeni način i to zaista izvršavaju. Znam da im nije ugodno biti i govoriti pod maskama, ali izdržavaju sve samo da ne moraju ponovno u online nastavu. Drago mi je da među njima ne vlada preveliki stres, već najviše briga za druge, bolesne i starije kod kuće ili kolege i nastavnike u školi”, zaključila je.
NA OTVORENOM
“Olakotna okolnost u organizaciji rada je nastava u blok-satima koja nam pruža određenu slobodu da djecu nakon određene količine gradiva možemo pustiti na odmor, koji ćemo, sukladno novim preporukama, nastojati što više provoditi na otvorenom”, kaže profesorica engleskog jezika Ivana Kovač.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike