Novosti
RANO OTKRIVANJE SLABOVIDNOSTI

Kreću pregledi za četverogodišnjake
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Tijekom rujna kreće novi ciklus probirnog pregleda vida četverogodišnjaka u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Dugotrajna posljedica slabovidnosti može dovesti do razvoja sljepoće i invaliditeta, a može utjecati i na promjenu svijesti o sebi, kao i na kasniji psihološki razvoj djeteta. Ako se ne izliječi u ranom razdoblju razvoja života djeteta, do oko sedme godine života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid.

Svako peto dijete koje se dosad odazvalo na probirni pregled vida u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti upućeno je na daljnju obradu, odnosno na kompletan oftalmološki pregled zbog mogućih problema s vidom.

Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je metoda za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom na to da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 posto svih anomalija oka.

U svakoj generaciji četverogodišnjaka u Hrvatskoj ima oko osam posto slabovidnih ili u apsolutnom broju oko 3000 djece. Ako se s četiri godine na probirnom pregledu otkriju, 90 posto njih će se potpuno izliječiti do sedme godine, a preostaloj desetini će se znatno pomoći. "Prošle godine odaziv na preventivne preglede bio je oko 55 posto i otkriveno je oko 1500 slabovidne djece, 90 posto njih bit će potpuno izliječeno do sedme godine života, a ostalima će biti znatno pomognuto", rekao je ravnatelj KB-a Sveti Duh i predstojnik Klinike za očne bolesti Mladen Bušić. Nažalost, to također znači da zbog 45-postotnog neodaziva roditelja na pregled njihove djece oko 1400 mališana neće imati priliku da izliječi slabovidnost, upozorio je. H
Možda ste propustili...

KLUB ZASTUPNIKA HDZ-A POZIVA NA RAZUM:

Dio oporbe relativizira zločin

ODGOĐENO SUĐENJE, VRBANOVIĆ MORAO NA TESTIRANJE

Zoran Mamić požalio se na dolaske u Osijek “jer svi imaju puno obveza”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Na koronavirus 87 novopozitivnih osoba

2

OKUPLJANJA U VRIJEME EPIDEMIJE

Na oglas za četiri koronaredara javilo im se 20 osoba

3

622 PACIJENTA NA BOLNIČKOM LIJEČENJU, 38 NA RESPIRATORU

U Hrvatskoj rekordnih 1424 novozaraženih, umrlo 11 osoba