Novosti
NEOBIČNA INVESTICIJA POSTAJE I POLITIČKA TEMA

Vukovar Tower narastao je do monumentalnih 200 metara?!
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Osnovnim ugovorom predviđena je gradnja zgrade od 36 katova i visine 125 metara

Normalnim se čini da svaki lokalni politički moćnik za svoga mandata želi ostati zapamćen po nečemu što će i nakon njegova odlaska ostati na dobrobit zajednici, nešto što će njegovim sumještanima omogućiti lakši, ugodniji i ljepši život. No problem nastaje onog trenutka kada izgubi kompas i krene u gradnju monumentalnog "spomenika" svojoj taštini. Upravo je u tu fazu svog "gradonačelnikovanja" čini se ušao čelnik grada Vukovara Ivan Penava, koji se zauzima za gradnju Vukovar Towera, koji bi visinom od nevjerojatnih 200 metara, sagrađenom na temeljima starog hotela Dunav na ušću Vuke u Dunav, dobrano zasjenio i simbol Domovinskog rata i herojske obrane grada - vukovarski Vodotoranj. Za usporedbu, visina zagrebačke katedrale je 108 metara, a osječke 90.

Kako bismo pojasnili koje su to čudne okolnosti ovog megaprojekta, krenimo od izjave zamjenika gradonačelnika Vukovara Marijana Pavličeka, koji je pojasnio kako je Grad Vukovar sredstvima koja su bila osigurana iz Europske unije za gradove stradale u ratu kupio zgradu hotela i odlučio je prenamijeniti u društveni centar. "U međuvremenu su se pojavili privatni investitori iz Švicarske, Hrvati iz BiH, koji se godinama bave hotelskim biznisom. Iskazali su želju za kupnju derutne zgrade i uplatili 1,1 milijun kuna, uz obvezu da će uplatiti ostatak od deset milijuna kuna, a nakon toga krenuti u gradnju nove zgrade", govorio je na nedavnoj konferenciji za novinare Penavin zamjenik.

No prvim i osnovnim ugovorom između Grada Vukovara i Immo Invest Partnera, sklopljenim 4. svibnja 2019. godine, bila je predviđena gradnja Vukovar Towera, zgrade od 36 katova i visine od 125 metara. Krajem listopada prošle godine sklopljen je dodatak ugovora kojim dolazi do promjene investicije, a objekt se diže na 200 metara. Javili su se i problemi probijanja rokova. Naime, prema osnovnom ugovoru građevinska dozvola i svi potrebni papiri za početak gradnje trebali su biti osigurani u roku od 90 dana, a investitori su najavljivali da će 125 metara visoku građevinu završiti do 2023. godine. Promjenom masterplana izgradnje došlo je do pomicanja ranijih rokova, a rekli bismo čak da je u pitanje došla i cijela investicija.

S obzirom na to da je Penava saborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslava Škore, nije čudno što je Klub zastupnika Hrvatskih suverenista na saborskoj sjednici optužio Konzervatorski odjel Ministarstva kulture i medija da neizdavanjem dozvole ulaganja u vukovarski hotel Dunav koče realizaciju inozemne investicije vrijedne 185 milijuna kuna. Ministarstvo je odbacilo njihove tvrdnje te je na upit Hine navelo da je na temelju postojeće konzervatorske podloge koja je sastavni dio važećeg Urbanističkog plana uređenja šireg središta grada jasno utvrđeno da je prihvatljiva i obnova i gradnja novoga hotela koji, osim konzervatorskih uvjeta, može zadovoljiti sve zadane kriterije, uvjete i potrebe investitora.

Uz to, kažu u Ministarstvu, u slučaju potrebe za većom površinom planom je omogućeno i povećanje površine za gradnju na susjednim česticama koje su također vlasništvo Grada Vukovara. Ministarstvo, međutim, napominje da je investitor proteklu godinu inzistirao isključivo na građevini tipa neboder, koji je postajao sve viši i viši te na kraju završio s predloženom ekstremnom visinom od 200 metara, umjesto razmatranja mogućih drukčijih, prihvatljivih oblika gradnje istog sadržaja na toj lokaciji.

Tomislav Prusina
BEZ OPSTRUKCIJE
“Predlaganjem ovakvog projekta jasno je vidljivo da investitor ne želi uvažiti zakonsku prostorno-plansku regulativu, niti postojeći Urbanistički plan uređenja ‘Šire središte grada’ UPU-1 koji je izrađen u skladu s postojećom Konzervatorskom podlogom”, zaključuju u Ministarstvu kulture i medija odbacujući tvrdnje Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista da opstruira inozemno ulaganje u vukovarski hotel Dunav.
Možda ste propustili...