Mozaik
TORONTO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Čitav program prebačen u virtualni svijet
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Prvi put u svojoj 45-godišnjoj povijesti Toronto International Film Festival održava se u hibridnom obliku: filmofili i lokalna publika u filmovima će moći uživati u kompleksu kino dvorana i festivalskom epicentru Bell Lightboxu kao i na projekcijama na otvorenom, dok će ostatak (profesionalnog filmskog) svijeta festival pratiti u digitalnom obliku. Tako će po prvi puta tisuće predstavnika medija, distributera, sales agenata, producenata, buyera i inih igrača filmske industrije sa svih strana svijeta, ali isto tako i kanadskih filmofila koji se odluče za gledanje filmova online, ovogodišnje izdanje TIFF-a pratiti iz svojih redakcija, ureda i dnevnih soba. Novo normalno u svom najglobalnijem mogućem obliku.
 Filmski festival u Torontu za sada je jedini od velikih svjetskih filmskih smotri koji je čitav program prebacio u virtualni svijet . Sundance u siječnju i Berlinale u veljači posljednji su od najvažnijih festivala koji su se ove godine održali u "starom normalnom" obliku u zatišje pred korona buru. Cannes je, nakon nekoliko mjeseci nepotrebnog odugovlačenja i neodlučnosti, otkazao ovogodišnje izdanje odbacivši mogućnost digitalnog izdanja (kanski sajam Marche ipak se održao online), dok su se organizatori Mostre, čije 77. izdanje završava ovoj vikend, hrabro odlučili održati fizičko izdanje uz potrebne epidemiološke mjere ugostivši na venecijanskom Lidu međunarodne i domaće novinare, filmaše i glumce kao i lokalnu publiku iako u mnogo manjem broju nego prethodnih godina. Zbog strogih epidemioloških mjera koje su na snazi u Kanadi i ovogodišnji se TIFF održava u mnogo manjem opsegu nego što smo na to navikli. 
Filmski program najmasovnije svjetske proslave sedme umjetnosti i holivudskog entertainmenta - koja u deset festivalskih dana prikaže preko 300  filmova i popuni 400-ak tisuća sjedala na projekcijama - ove godine čini tek pedeset naslova. Razlog tome je ne samo izbjegavanje prevelikih gužvi na festivalskim lokacijama već i posljedica pandemije koja je teško pogodila globalnu filmsku industriju: velik broj filmova je nedovršen, mnoge najavljene kino premijere su odgođene ili otkazane, a za TIFF posebno je bolno što je pandemija ne samo masakrirala holivudsku produkciju već i zarobila najveće zvijezde koje se ne miču iz svojih raskošnih domova. Tako ove godine nema glamura, paparazza i razuzdanih partyja a na crvenih tepisima ispred velebnih festivalskih dvorana Roy Thomson Hall, Princess of Wales Theatre, Elgin Theatre i Winter Garden Theatre nećemo gledati napoznatije holivudske face niti će ovogodišnje izdanje otvoriti lov na Oscare što je zaštitni znak TIFF-a. Slavnih imena će biti, ali isključivo u virtualnom obliku.  Među njima su i dobitnici ovogodišnje nagrade TIFF Tribute Award za uspješne karijere Anthony Hopkins, Kate Winslet i Mira Nair koji će svoje nagrade "primiti" online, a svo troje na festivalu predstavlja i nove uratke: u komornoj drami The Father Hopkins (navodno maestralno) tumači starca koji boluje od demencije; Kate Winslet gledamo u kostimiranoj istospolnoj ljubavnoj drami Ammonite u kojoj joj partnerica Saoirse Ronan dok slavna indijska filmašica Mira Nair predstavlja BBC-jevu mini seriju A Suitable Boy o djevojci razapetoj između obiteljske tradicije i osobne slobode u Indiji nakon osnivanja Pakistana. U seriji razgovora koji će također biti isključivo online publike će između ostalih moći vidjeti i Denzela Washingtona koji će govoriti o svojim redateljskim iskustvima i Halle Berry koja će predstaviti svoj redateljski prvijenac Bruised, dramu o MMF borkinji koja se želi vratiti u ring dok se istovremeno bori za skrb nad svojim sinom. Na poziv organizatora da svojim (digitalnim) prisustvom putem tiskovnih konferencija, razgovora s publikom i predavanja pomognu da 45. TIFF  i u ovim zahtjevnim vremenima bude najbolja moguće proslava filma odazvao se niz slavnih i uspješnih filmaša i glumaca okupljenih pod egidom Festival Ambassadors među kojima se ističu Darren Aronofsky, Olivier Assayas, Gael García Bernal, Julie Delpy, Jia Zhang-ke, Hirokazu Kore-eda, Brie Larson, Natalie Portman, Isabella Rossellini, Wim Wenders. Alfonso Cuarón, Claire Denis, Isabelle Huppert, Nicole Kidman, Nadine Labaki, Viggo Mortensen, Martin Scorsese, Denis Villeneuve i Taika Waititi.
TIFF je jedan od stjegonoša ravnopravnosti spolova i manjina u (ne samo) filmskoj industriji što ovogodišnje izdanje itekako pokazuje: gotovo polovica programa , točnije 46% filmova i serija u ovogodišnjem programu režirale su ili ko-režirale žene. "Ženski glas predugo je bio pretih a ženska vizija i kreativnost predugo zapostavljeni", izjavio je ko-direktor i umjetnički direktor festivala Cameron Bailey i dodao, "svijet je to shvatio i vrijeme je sazrijelo da te glasove i te vizije konačno čujemo i vidimo u punom opsegu." 45. izdanje filmskog festivala u Torontu koje se održava od 10. do 19. rujna otvorio je film David Byrne's American Utopia, ekranizacija brodvejskog hita i hibridne predstave u kojoj slavni frontmen Talking Headsa spaja kazalište, performans i glazbu. Hvaljeni teatarski show satkan od Byrneovih misli, ideja i monologa te pjesama s njegovog posljednjeg albuma iz 2018. Utopia ali i klasika Talking Headsa kao što su This Must Be The Place i Once In A Lifetime režirao je Spike Lee. Ljubitelji djela i glazbe Byrnea i Talking Headsa film će ove jeseni moći gledati na HBO-u. Hrvatska kinematografija nema predstavnika na ovogodišnjem TIFF-u, a više o filmovima i događanjima na 45. TIFF-u sljedećem izvještaju.
Stjepan Hundić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike