Kultura
MEĐUNARODNI FESTIVAL ARS SACRA

Ove je godine Osijek jedini hrvatski grad
Objavljeno 12. rujna, 2020.
Hudolin: Ideja o ulasku u festival Ars Sacra datira tamo negdje oko svibnja. Misija je prezentacija sakralne umjetnosti

Katalog izložbe Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća Muzeja likovnih umjetnosti predstavljen je u četvrtak u dvorištu osječkog MLU-a, čime je ujedno najavljeno otvorenje festivala sakralne umjetnosti Ars Sacra, koji se u Osijeku održava od danas, subota, 12. rujna, do nedjelje, 20. rujna.


Izložba Angelus! problematizira i prezentira muzejsku građu sakralne tematike MLU-a, a koncentrirana je na djela dviju muzejskih zbirki - Zbirke slikarstva XVIII. i XIX. stoljeća te Zbirke crteža i grafika XVIII. i XIX. stoljeća. Sa svrhom prezentacije dijela fundusa MLU-a, svojevrsna je priprema za novi stalni postav muzeja kao druga po redu izložba u seriji, nakon Autoportreta iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti.

Brojne teme

Dvojezični katalog izložbe sadržava četiri teksta (Svetost muzealizacije. Muzealizacija svetosti; Sredstvo prijenosa motiva - predložak u likovnoj umjetnosti na primjeru izložbe Angelus!; Mišljenje o jednoj slici; Plemićke obitelji kao naručitelji - sakralna umjetnost osobne pobožnosti) u kojima su izneseni rezultati autorova proučavanja sakralne baštine kroz koje su se otvorile brojne teme i smjerovi istraživanja. Također donosi sam katalog izloženih djela u kojemu je svaki od predmeta dobio produženu katalošku jedinicu i reprodukciju u vidu fotografije, uz biografije umjetnika zastupljenih na izložbi.


Iako je njezin katalog predstavljen ovog tjedna, izložba Angelus! još je početkom srpnja otvorena u sklopu 20. izdanja Osječkog ljeta kulture.


- Današnje predstavljanje kataloga vrlo je neobična prigoda s obzirom na to da smo izložbu otvorili u srpnju. A tako je zato što ideja o ulasku u festival Ars Sacra datira tamo negdje oko svibnja, kada smo dobili informaciju da bi se Grad Osijek mogao priključiti tom međunarodnom festivalu s misijom prezentacije bogatstva sakralne umjetnosti u sredinama gdje se održava. Zahvaljujem Muzeju Slavonije i Državnom arhivu na novoj suradnji bez koje ne bismo mogli organizirati program - rekao je Eduard Hudolin, ravnatelj MLU-a kao organizatora osječkog dijela programa, uz brojne suradnike i partnere.


Ove se godine Osijek kao jedini hrvatski grad prvi put uključio u festival sa sjedištem u Budimpešti, a prema Hudolinovim riječima, prva ustanova koju je MLU kontaktirao bila je Đakovačko-osječka nadbiskupija.


- Kulturno stvaralaštvo plod je čovjekova traženja odgovora na pitanja koja su izvor nemira u svakom ljudskom srcu, a različiti oblici tog stvaralaštva koje čovjek ostavlja iza sebe zapravo očituju i naše ljudsko traženje Boga. Tako se u kulturi izriče najdublja ljudska težnja i traženje ljudskoga duha. Čovjek je, dakle, s jedne strane tvorac kulture, a s druge strane kultura ga hrani i oblikuje kao osobu i društveno biće. Kultura je uvijek tu, uvijek važna, stoga zahvaljujem za uključivanje u program, svesrdno podržavam i možete računati na daljnju suradnju - poručio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
Otvorene crkve


Osječki dio programa festivala Ars Sacra započeo je Danom otvorenih crkava, pa se danas od 8 do 20 sati mogu posjetiti: crkva sv. Mihaela arkanđela, franjevačka crkva Uzvišenja sv. Križa, konkatedrala sv. Petra i Pavla, samostan sv. Jakova, kapela sv. Roka (Gornji grad), kapela sv. Roka (Donji grad), Župa Preslavnog Imena Marijina te crkva Gospe Snježne. U 18 sati predviđeno je stručno vodstvo kroz postav izložbe Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine u Muzeju Slavonije, a od 19 sati doc. dr. sc. Margareta Turkalj Podmanicki održat će stručno vodstvo kroz crkve u Tvrđi (sastanak ispred crkve sv. Mihaela arkanđela). Sutra (nedjelja) u 19 sati na programu je koncert akademske glazbenice Zrinke Posavec u franjevačkoj crkvi Uzvišenja sv. Križa.


Danijel Miklić
ULAZAK NA VEĆINU PROGRAMA BESPLATAN
Tijekom festivala u kinu Urania svakoga dana (po rasporedu kina) održat će se projekcije igranog filma Corpus Christi. Cjelodnevni program festivala obuhvaća izložbu Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća, izložbu Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine u Muzeju Slavonije, te virtualnu izložbu Državnog arhiva Osijek Archivalia Architecturae Sacrae - Pars Prima. Cjelodnevni programi (osim virtualne izložbe) i filmske projekcije naplaćuju se prema redovnom cjeniku, a svi ostali programi festivala su besplatni.
Najčitanije iz rubrike