Sport
BIJELO-PLAVI NAPOKON OKRENUTI RIJECI

Kako će Bjelica složiti momčad u debiju na klupi bijelo-plavih?
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Ne treba očekivati nekakve revolucionarne promjene u momčadi. Samo Ndockyt izvan stroja

Uzbudljiv tjedan živi NK Osijek. Dolazak Nenada Bjelice na trenersku stolicu s vrlo širokim ovlastima na planu sportske politike uzburkao je navijačke duhove.

Pa su onda stigla dva nova igrača i pričalo se o svemu, samo ne o iznimno važnoj utakmici protiv Rijeke. Šteta je što će tribine Gradskog vrta zjapiti prazne zbog epidemioloških mjera jer bismo ruku u vatru mogli staviti kako bi se na njima u subotu okupio zavidan broj navijača bijelo-plavih s obzirom na to koliku je pozornost izazvao povratak Bjelice u njegov rodni grad.

Bez posebnih promjena
I sam Nenad Bjelica prilikom predstavljanja novih igračkih aduta Marija Jurčevića i Josea Antonija Cara podvukao je:

- Posljednjih dana bavio sam se svime i svačime, najviše dovođenjem novih igrača. Zato je sad krajnje vrijeme da se posve posvetimo važnoj utakmici s Rijekom. Nisam imao puno vremena za pripremu tog susreta, ali u tome ne tražim alibi. Želim da momčad što prije usvoji ono što se od nje traži. Zahtjevi su jednostavni i konkretni, a za početak nisam igrače opteretio s previše informacija. Plasirali smo im ih točno onoliko koliko je zasad potrebno i dovoljno.

Nema dvojbe kako se mnogi navijači pitaju kako će izgledati prvih Bjeličinih jedanaest u njegovu debiju na klupi Osijeka. Kroz treninge ovaj tjedan nije dao naslutiti kako će složiti momčad, ali zasad ne treba očekivati neke revolucionarne promjene. Za njih Bjelica jednostavno nije imao vremena pa vjerujemo kako će se osloniti na igrače koji su i dosad nosili igru osječke momčadi. Jedini na kojeg, od dosad standardnih igrača, Bjelica sigurno neće moći računati jest Merveil Ndockyt, koji ima problema s koljenom pa trenira odvojeno od ostatka momčadi. Upitnici se pojavljuju i zbog činjenice što neki od novih igrača još nisu u optimalnom tjelesnom stanju.

- Za prvu utakmicu mi je najvažnije da momčad pokaže glad za pobjedom i na terenu pruži svoj maksimum koji može dati u ovom trenutku. Taj mentalni dio se ne trenira, nego je on jednostavno stvar profesionalnog odnosa prema poslu. Za mene je to iznimno važan segment. Osim toga, naši su ciljevi visoki, pa se na taj način moramo postaviti bez obzira na to tko nam je suparnik. Nakon tri kola smo bodovno zaostali, ali sezona je tek počela i sve se to još može itekako nadoknaditi. Da ne vjerujem u to, ne bih ni bio ovdje - kaže Bjelica.

Stanka u prvenstvu je Osječanima sigurno dobro došla, prije svega za popravljanje tjelesne spreme igrača poput Laszla Kleinheislera, Erosa Grezde i Petra Bočkaja, koji su u sezonu ušli nakon duže stanke zbog ozljeda. Ta dva tjedna bez utakmice dobro su došla i Ramonu Mierezu i Anti Ercegu, koji su također novi u osječkoj momčadi. Uglavnom, o tom pitanju Bjelica bi u svom debiju trebao imati nešto bolju situaciju od svog prethodnika na klupi Ivice Kuleševića.

Odlazak u karantenu
Naravno, najzanimljivije je pitanje hoćemo li vidjeti debi Ramona Miereza. Argenitnski centarfor doveden je kao "lijek" za kroničnu neefikasnost koja je mučila Osječane u prva tri kola nove sezone.

- Ramon će konkurirati sigurno za momčad, a sad hoće li krenuti od početka ili s klupe, još ne mogu reći. Na treninzima radi jako dobro, tjelesno se diže, a o njegovim igračkim kvalitetama ne treba puno govoriti jer smo ga već imali priliku vidjeti u HNL-u dok je igrao za Istru 1961. Riječ je o vrlo borbenom, radnom i neugodnom napadaču. Mogu potvrditi kako će sigurno imati svoju minutažu u susretu s Rijekom - otkrio je Bjelica.

Što se tiče najnovijih pojačanja, Jurčevića i Care, obojica imaju pravo nastupa, ali s obzirom na to da je Caro dva mjeseca bez utakmice, on će susret s Rijekom ispratiti s tribina, a Jurčevića, koji je doveden kao konkurencija Talysu na poziciji lijevog beka, može se očekivati na klupi.

Bjelica će na startu avanture na klupi bijelo-plavih imati zahtjevan posao jer sljedećih šest dana očekuju ga dvije velike utakmice. U subotu derbi s Rijekom u kojem će Osijek tražiti povratak u pobjedničke tračnice na domaćoj sceni, a sljedećeg četvrtka okršaj 2. pretkola Europske lige protiv Basela.

- Pobjeda nad Rijekom bila bi nam odličan vjetar u leđa uoči europskog nastupa protiv Basela - zaključio je trener bijelo-plavih.

Teško, izazovno, ali, kako Bjelica sam kaže, on uživa u takvim stvarima, a valjda će taj osjećaj samouvjerenosti i optimizma uspjeti prenijeti i na momčad. Uostalom, jednim je naoko običnim potezom jasno dao do znanja koliku važnost pridaje susretu s Rijekom. Nakon današnjeg poslijepodnevnog treninga odlučio je momčad odvesti u karantenu. Takvo nešto se već prilično dugo nije dogodilo...

Dalibor Keler
Nenad Bjelica

trener NK Osijek

Posljednjih dana bavio sam se svime i svačime, najviše dovođenjem novih igrača, pa je sad krajnje vrijeme da se posve posvetimo važnoj utakmici s Rijekom. Nisam imao puno vremena za pripremu tog susreta, ali nije to nikakav alibi za mene.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike