Regija
OPĆINA GUNJA KREĆE U INFRASTRUKTURNO OPREMANJE GOSPODARSKE ZONE

Stvaraju preduvjete za investitore
Objavljeno 10. rujna, 2020.
GUNJA - Nakon više od deset godina čekanja, neizvjesnosti i praznih obećanja o osiguranju potrebnih sredstava iz raznih izvora, bageri konačno stižu u gospodarsku zonu Velebit u Gunji, koja je još uvijek oranica. Do kraja rujna kreću radovi na njezinu infrastrukturnom opremanju.Lokalna vlast zaključila je da više nema vremena čekati ničiju milost jer mladi odoše trbuhom za kruhom, a u selu nema nikakvih preduvjeta za razvoj gospodarstva i otvaranje toliko potrebnih novih radnih mjesta. Odlučili su se sami upustiti u višemilijunski projekt i krenuti s radovima na uređenju zone. Prostire na 19,5 hektara i ondje je potrebno sagraditi prilaznu cestu te dovesti plin, vodu, izgraditi kanalizaciju i javnu rasvjetu.

Općinski načelnik Anto Gutić ističe da mu je izgradnja infrastrukture u gospodarskoj zoni jedan od prioriteta i siguran je da će nakon stavljanja u funkciju ona vrlo brzo zaživjeti i biti zamašnjak razvoja toga kraja. Smještena je na komunikacijski dobroj lokaciji, uz glavnu cestu, 20-ak kilometara udaljena je od autoceste A3 Zagreb - Bajakovo. U blizini je i granični prijelaz Gunja - Brčko i rijeka Sava. U prilog im ide i promjena karte regionalnih potpora Hrvatske. Investitorima koji se odluče ulagati u županjskoj Posavini omogućit će znatno povoljnije uvjete i znatno veći iznos nepovratnog sufinanciranja nego da, primjerice, investiraju u Zagrebu, što dosad nije bio slučaj. Poticaj bi trebao biti i do 70 posto vrijednosti ulaganja.

- Riječ je o prvoj fazi izgradnje zone, u koju će biti uloženo oko 8.000.000 kuna. Vezana je za parcele koje su već prodane i čiji su vlasnici ishodili građevinske dozvole za planirane projekte, ali nisu mogli dobiti uporabne jer nije postojala komunalna infrastruktura. Stoga je jako važno što prije osigurati sve preduvjete – pojašnjava Gutić.

Za izvođača radova odabrana je Zajednica ponuditelja - Izgradnja-VKV Vinkovci i Cestorad Vinkovci, s kojom je Općina potpisala okvirni sporazum. Određen je maksimalni zakonski dopušteni rok od četiri godine za završetak investicije u slučaju da ju Općina bude morala u cijelosti sama financirati. Načelnik vjeruje da neće trebati ni dvije godine. Imaju obećanja Vukovarsko-srijemske županije da će im pomoći i osigurati dio sredstava. Radit će prema troškovniku i napravit će koliko bude moguće, sukladno građevinskoj dozvoli i projektu, u punom profilu, kako je i predviđeno.

U zoni je projektirano i općinsko reciklažno dvorište, a projektom, koji Općina Gunja zajednički provodi s LAG-om Šumanovci, postavljeno je i osam plastenika, od kojih su tri u funkciji, a riječ je o uzgoju prijesadnica, cvijeća i začinskog bilja. M. Lešić Omerović
KOMUNALNI RADOVI
Općina je, uz pomoć države, kupila traktor i kransku kosilicu za gunjansku Čistoću za održavanje kanalske mreže i zelenih površina, za kojima postoji velika potreba. Nastavlja se i gradnja nogostupa, a privodi se kraju i rekonstrukcija Hrastove ulice za koju je Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo 300.000 kuna. Uskoro kreće i sanacija odlagališta Kraplja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike