Regija
DEMOGRAFSKE MJERE

Više novaca za novorođenčad, đake, vrtiće...
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Od rujna stipendisti primaju 1200 kuna, roditelji novorođenčadi 7500, a srednjoškolci 200 kuna
BELIŠĆE - I do sada se Grad Belišće mogao ponositi svojim socijalno-demografskim mjerama, a one su sada još poboljšane.Od 1. rujna će iznos novčane naknade za novorođenčad biti povećan s 5000 na 7500 kuna, studentske stipendije rastu u svim kategorijama za 100 kuna, što znači da će 25 najboljih studenata u novoj akademskoj godini umjesto 1100 primati 1200 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,0 će umjesto 700 primati 800 kuna, a stipendija za sve ostale studente (s prosjekom nižim od 3,0) sada će umjesto 400 biti 500 kuna. Tu je i projekt "Zalogaj", kolokvijalno nazvan stipendijama za srednjoškolce, čiji se iznos s dosadašnjih 150 kuna s početkom nove školske godine povećava na 200 kuna, potvrđeno je iz Grada.

"Kad je u pitanju predškolski odgoj, u gradskom su proračunu osigurana dodatna sredstva kako bi u vrtić mogla biti upisana sva djeca čija su oba roditelja zaposlena. Riječ je o desetero djece, a kako bi se poštovali svi pedagoški standardi, zaposlit će se i dodatne odgojiteljice. Podijelili smo i pomoćna nastavna sredstva za osnovnoškolce, za što je Grad osigurao 330.000 kuna. Velika je to pomoć roditeljima jer je država osigurala besplatne udžbenike, a Grad besplatne radne bilježnice, mape, atlase, zbirke zadata i kutije za tehnički", s ponosom naglašavaju.

"Na taj način zaokružujemo veliku cjelinu – vodimo brigu o novorođenčadi, preko predškolskog odgoja, osnovnoškolske djece, srednjoškolaca pa do studenata. Već se na prošloj sjednici vidjelo da nam je želja voditi socijalnu politiku i prema našim umirovljenicima i nezaposlenima. Naime, već od početka rujna naši umirovljenici imaju besplatan prijevoz i kupanje u Bizovačkim toplicama", rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Uz socijalno-demografske mjere, u belišćanskom je proračunu poseban naglasak stavljen i na nastavak provođenja mjera pomoći gospodarstvu, ali i na nove europske i vlastite projekte, za što je šestim rebalansom gradski proračun povećan za 6,7 milijuna kuna. Razlog tome su novi projekti.

"Uvrstili smo četiri nova europska projekta ukupne vrijednosti 9,2 milijuna kuna. Tri su projekta stopostotno financirana europskim sredstvima u iznosu od 8,6 milijuna kuna, a za sva četiri Grad Belišće ukupno će izdvojiti 600.000 kuna vlastitih sredstava", pojasnio je gradonačelnik Burić.

Ta nova četiri projekta odnose se na rekonstrukciju Spomen-vlaka, Belišćanima poznatijeg kao tzv. Guce, i izradu projektne dokumentacije za izgradnju budućeg riječnog pristaništa na rijeci Dravi, zatim projekt rekonstrukcije zgrade DVD-a Bistrinci te dva projekta usmjerena na umirovljenike i starije osobe. U jednom je Grad Belišće nositelj, a Matica umirovljenika grada Belišća partner, dok je u drugom projektu Matica nositelj, a Grad partner.

U šesti rebalans belišćanskog proračuna uvršteno je i nekoliko vlastitih projekata, među kojima je gradonačelnik kao dva najvažnija otkrio kapitalna ulaganja u Gospodarsku zonu Sjever te uređenje Sportskog trga i pročelja zgrade bazena.

Lidija Aničić
Od četiri nova projekta od 9,2 milijuna kuna, tri će se u stopostotnom iznosu financirati iz fondova EU-a
Novi projekti
Od ostalih projekata valja izdvojiti izgradnju rasvjete na rukometnom igralištu u Gatu, nadstrešnice uz Dom romske nacionalne manjine u Bistrincima, uređenje i opremanje vanjskog rukometnog igrališta u Belišću te premještanje drvene nogometne tribine iz Belišća u Bistrince.
Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike