Novosti
PRISTIŽU ZAHTJEVI MINISTARSTVU OBRAZOVANJA

Više od 400 škola zatražilo zapošljavanje spremačica
Objavljeno 11. rujna, 2020.
Iz slavonskih škola dosad je stiglo 50-ak zahtjeva, a moglo bi ih biti još

Trenutačna epidemiološka situacija zahtijeva različite prilagodbe u mnogim djelatnostima, pa tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama. Jedan od najvećih izazova s kojim se ondje susreću jest organizacija rada prema svim preporukama nadležnih, a koja iziskuje dodatan napor cijelog kadra.

Upravo zbog toga Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o mogućem zapošljavanju dodatnih čistačica na određeno vrijeme, bez natječaja. One bi se prema tome zapošljavale na razdoblje od 60 dana do šest mjeseci, a ravnatelji u zahtjevu Ministarstvu trebaju istaknuti i kolika je površina škole, rade li u smjenama te koliko spremačica već radi u školi.

Velike potrebe
Kako su nam potvrdili iz Ministarstva, dosad su zaprimili više od 400 zahtjeva za zapošljavanjem spremačica zbog potrebe pojačanih mjera održavanja higijene za vrijeme epidemije COVID-19, i to na 60 dana bez raspisivanja natječaja ili na šest mjeseci s raspisivanjem natječaja. Od toga se 50-ak zahtjeva odnosi na područje Slavonije, međutim, zahtjevi i dalje pristižu, a obrađuju se žurno. "Ističemo kako je većina njih pristigla u petak, a do sada je tijekom srpnja i kolovoza dana suglasnost za 18 spremačica srednjim školama. Radi se o zapošljavanju na postojećim slobodnim radnim mjestima na neodređeno vrijeme te 27 suglasnosti za zapošljavanje ostalog nenastavnog osoblja. Dodatno, pristiglo je 30 zahtjeva za zapošljavanjem spremačica zbog potrebe pojačanih mjera održavanja higijene za vrijeme epidemije COVID-19, i to na 60 dana bez raspisivanja natječaja ili na šest mjeseci s raspisivanjem natječaja. Zahtjevi se žurno obrađuju", odgovaraju iz Ministarstva.

Razgovarali smo s nekoliko ravnatelja osječkih osnovnih i srednjih škola koji nam potvrđuju da su uputili zahtjeve i ističu kako im je u ovim uvjetima jednostavno nemoguće organizirati rad bez dodatne pomoći. "Mi smo svoj zahtjev uputili još prošli tjedan i sada čekamo. Zatražili smo suglasnost za upošljavanje jednog djelatnika na razdoblje od 60 dana, jednako kao što smo postupili u slučaju produženog boravka, nakon čega ćemo procijeniti situaciju i odlučiti ima li potrebe za produženjem angažmana. Inače, nužna nam je dodatna pomoć u tom dijelu posla, osobito ako se uskoro u funkciju stave dvorane, čime će dodatno porasti opseg posla", kaže Antun Ptičar, ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana u Osijeku. Potrebu za dodatnom spremačicom izrazili su i u OŠ Tina Ujevića, potvrđuje ravnateljica Jasenka Vajdić. "S obzirom na kvadraturu škole i sve mjere kojih se doista pridržavamo, potrebno nam je pojačanje, a zatražili smo suglasnost na zapošljavanje na određeno vrijeme, odnosno šest mjeseci. Treba imati na umu da se ovdje ne radi samo o kvadraturi poda, nego i o svemu onome što mora proći detaljnu dezinfekciju poput stolova, pločica, računala i slično. Poseban pritisak stvara se između dviju smjena kada je u kratkom vremenu potrebno napraviti kvalitetnu i detaljnu dezinfekciju, za što je nužno imati raspoloživ kadar", zaključuje Vajdić.

Organizacija
Slično je i u Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek, čija ravnateljica Lidija Žaper ističe kako su i oni uputili zahtjev Ministarstvu, s obzirom na veliku kvadraturu škole koja se prostire na čak dvije zgrade. "Poslali smo zahtjev Ministarstvu da nam odobri dodatna četiri sata jednoj djelatnici koja trenutno radi na pola radnog vremena. Nama su najveći problem dvije zgrade koje škola ima i ispunjenjem ovog zahtjeva bit će nam puno lakše organizirati posao koji je pred nama. Za sada bi, sukladno odluci Ministarstva, taj zahtjev išao na šest mjeseci. S obzirom na prostornu specifičnost škole i rad u dvije zgrade, nemoguće je obaviti sav posao, osobito u vremenu između dvije smjene, kada je pritisak najveći i kada su sve spremačice na dužnosti. Tu je i puno specijaliziranih učionica s računalima i informatičkom opremom, a u svakodnevnom ritmu i potrebama za dezinfekcijom nekoliko puta dnevno, doista nam je nužno osoblje jer se tu ne radi o klasičnom spremanju. Dezinfekcija prostora od gotovo 4000 kvadrata, u obje zgrade, iziskuje potpuno drukčiju organizaciju rada naših spremačica", ističe Žaper.

Ema Nenadić
ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA U JAVNIM SLUŽBAMA
Podsjetimo, od srpnja 2016. godine, pa sve do danas, na snazi je zabrana zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, pa se u praksi događa da nenastavno osoblje odlazi u mirovinu, a resorno ministarstvo ne odobrava novo zapošljavanje. Ono je moguće pod određenim uvjetima, poput onog koji uvjetuje primjenu klauzule dva za jedan, odnosno zapošljavanje jednog zaposlenika pod uvjetom da je tijekom prethodnih 12 mjeseci do dana podnošenja zahtjeva za novo zapošljavanje prestao ugovor o radu za dva zaposlenika, neovisno o radnom mjestu na koje su dva zaposlenika bila raspoređena. Moguće je zapošljavanje radnika na određeno vrijeme radi zamjene, odnosno ako se radi o radnim mjestima koja su slobodna zbog odsutnosti postojećeg zaposlenika, ili zapošljavanja premještajem zaposlenika iz državne u javnu službu.
Ravnatelji ističu kako je u ovim uvjetima jednostavno nemoguće organizirati rad bez dodatne pomoći
Možda ste propustili...