Novosti
PROSVJED PIROTEHNIČARA NA MARKOVU TRGU

Kiš: Sustav razminiranja mogao bi se raspasti
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Pirotehničari i članovi Novog sindikata prosvjedovali su u četvrtak na Markovu trgu kako bi upozorili na lošu situaciju u sustavu razminiranja. "Došli smo na Markov trg relativno tiho jer je i nama pomalo neugodno što je do ovoga prosvjeda moralo doći, i to zbog problema koje u drugim zemljama rješavaju mala djeca", rekao je novinarima glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Sindikat traži osiguravanje pune zaposlenosti za pirotehničare kako bi mogli imati redovita primanja, da se mlađim pirotehničarima napravi "izlazna strategija" nakon što završe razminiranje kroz dodatno školovanje ili zapošljavanje, i povećanje mirovina kako bi umirovljeni pirotehničari mogli dostojno živjeti. Kiš je podsjetio da je prošlo godinu dana od posljednjeg sastanka s predstavnicima vlasti, zbog kojeg su otkazali tada najavljeni prosvjed. "Od svega toga nije se ostvarilo ništa", rekao je. U Hrvatskoj je ostalo još 200 milijuna četvornih metara za razminiranje i 540 pirotehničara, a posla je toliko da se dijele otkazi.

"Posljednja brojka koju službeno znamo je 70 pirotehničara na burzi rada. Bojimo se da će se sustav razminiranja u Hrvatskoj jednostavno raspasti. Pitanje je hoće li Hrvatska do 2026. uopće biti razminirana", upozorio je Kiš.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković podsjetio je da su još prije dva mjeseca počeli upozoravati institucije vlasti na događaje u sustavu razminiranja, tada je tridesetak pirotehničara dobilo otkaz, a najavljeno ih je bilo još 100.

Podsjetio je da su na posljednjem sastanku s predstavnicima MUP-a potpisali zapisnik kojim je MUP preuzeo obvezu da će riješiti njihove zahtjeve. "No situacija je pogoršana, posla sada ima manje nego što je bilo prije nego što su se obvezali da će osigurati kontinuitet posla", kaže Iveković. H