Novosti
HRVATSKA ČEKA STAV EUROPSKE UNIJE

Moguće manje dana samoizolacije
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se ide prema smanjenju broja dana samoizolacije, no poželjno je da se to utvrdi na multinacionalnoj razini kako bi sve države imale isto mjerilo. Za nas je važno da Europska unija oko toga zauzme stav, da nema jedna država jedno mjerilo, a druga drugo, jer isti je virus i više-manje su isti ljudi", rekao je Božinović novinarima nakon sastanka u Vladi. Također, na svjetskoj razini vode se rasprave, a u ovoj epidemiji nitko ne može baš točno reći u dan, u sat kad osoba, koja je eventualno i pozitivna, postaje manje opasna za svoju okolinu.


Podsjetio je da je prvo samoizolacija bila 28 dana, pa 21, zatim se došlo do 14 dana, a sada se vode rasprave da to bude sedam dana, Francuska se priprema za to. Međutim, dodaje, to je sedam dana za one koji su zaraženi.


Zna se da njihovi kontakti mogu razviti eventualno bolest nakon nekoliko dana. Možemo doći u situaciju da kontakt zaražene osobe naknadno postane zaražen i, ako se primjenjuje istih sedam dana, iziđe iz samoizolacije u trenutku kad je možda najzarazniji za okolinu, kaže ministar.


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade da je u proteklih tjedan dana zabilježen porast broja hospitaliziranih osoba u odnosu prema broju aktivnih slučajeva koronavirusa za jedan posto, no situacija u zdravstvenom sustavu i dalje je stabilna.
U četvrtak je zabilježen 291 novooboljeli, a broj aktivnih slučajeva je 2567. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Na koronavirus 87 novopozitivnih osoba

2

OKUPLJANJA U VRIJEME EPIDEMIJE

Na oglas za četiri koronaredara javilo im se 20 osoba

3

622 PACIJENTA NA BOLNIČKOM LIJEČENJU, 38 NA RESPIRATORU

U Hrvatskoj rekordnih 1424 novozaraženih, umrlo 11 osoba