Svijet
POSTIZBORNI SPORAZUM U CRNOJ GORI

Nova vlast neće povući priznanje Kosova, državni simboli ostaju
Objavljeno 10. rujna, 2020.

Čelnici triju koalicija koje su na izborima u Crnoj Gori osvojile većinu potpisali su u srijedu postizborni sporazum kojim su se obvezali da nova vlada neće pokretati inicijative ili postupke s ciljem izmjene crnogorskih državnih simbola, kao ni promjene vanjskopolitičkih ciljeva zemlje.

"Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku... Želimo poštovati sva prava građana, a pogotovo ono osnovno - njihovu slobodu", kazao je nakon potpisivanja sporazuma Zdravko Krivokapić, čelnik koalicije "Za budućnost Crne Gore", koja je okupila prosrpske stranke u Crnoj Gori i koja je imala podršku Srpske pravoslavne Crkve. Čelnik koalicije "Mir je naša nacija", Aleksa Bečić, nazvavši sporazum povijesnim, rekao je da je "ovo najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela te potvrda da će nova demokratska vlast biti proeuropska, prozapadna, procrnogorska i prograđanska". "Vlada će biti spremna služiti isključivo Crnoj Gori i njezinim građanima", istaknuo je Bečić.

U sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno provoditi sve međunarodne obveze koje je ta država preuzela, ojačati i unaprijediti suradnju s NATO-om i brzo provesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo u EU-u. "Nova demokratska vlada potpuno će depolitizirati ključne vladine institucije s ciljem osiguranja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Nova demokratska vlada poštovat će Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne", piše u sporazumu. Kako je navedeno, nova vlada neće provoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojit će i revidirati sve zakone u skladu s europskim standardima, s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU, i omogućit će manjinskim strankama sudjelovanje u vladi bez obzira na to imaju li parlamentarni status. Koalicije su se sporazumom obvezale i da neće pokretati postupak za povlačenje priznanja neovisnosti Kosova. H
PROBLEMI, PRAZNA BLAGAJNA, KORUPCIJA...
Dritan Abazović iz koalicije “Crno na bijelo” vjeruje da će ekspertna vlada koju će formirati tri koalicije imati podršku međunarodne zajednice te da će se morati posvetiti teškoj gospodarskoj situaciji u Crnoj Gori. On je rekao da su već kontaktirali određene osobe, stručnjake u svojim područjima u Crnoj Gori i njezinoj dijaspori, ali nije htio govoriti o imenima. “Čekaju nas veliki gospodarski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna blagajna, borba protiv korupcije i kriminala”, kazao je Abazović.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana