Novosti
ČETIRI PONUDE ZA NABAVU 12 BORBENIH ZRAKOPLOVA

Avione ponudili Švedska, SAD, Francuska i Izrael
Objavljeno 9. rujna, 2020.
Vlada: Proces validacije i evaluacije ponuda trajat će do kraja ove godine

U Ministarstvu obrane u srijedu je Međuresorno povjerenstvo zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskih borbenih aviona od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela. "Time je završila faza dostave ponuda i počeo proces evaluacije, koji će trajati do kraja 2020. godine", navodi se u priopćenju iz Vlade. Vlada ističe i da će se postupak voditi stručno, s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Hrvatsku.

Dva nova i dva rabljena
Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da će se na osnovi validacije i evaluacije, koje će trajati tri mjeseca, prijedlog za Vladu napraviti do kraja godine. "Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano uz nabavu novih aviona F-16 i od Švedske za nabavu Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje", kazao je, istaknuvši da će višeresorno povjerenstvo koje zaprima ponude obaviti i evaluaciju. Rabljeni su francuski (Rafale) i izraelski (F-16).

Oko pitanja financija Banožić je prije otvaranja ponuda novinarima rekao kako mu je teško predviđati koliko će sve koštati, jer još ne zna kakve su ponude. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona. "Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali i tehnički dio", rekao je Banožić. Upitan da komentira odluku Ureda predsjednika Republike, Zorana Milanovića, da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona, odgovorio je kako s predsjednikom dobro surađuje, a na kraju bi se trebala donijeti jedinstvena odluka o borbenim avionima. "Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo važno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka", poručio je.

Iz Ureda predsjednika RH rekli su da neće imati predstavnika u Povjerenstvu jer ono treba isključivo sa stručnog i tehničkog gledišta analizirati prispjele ponude za nabavu vojnih aviona i pripremiti prijedlog odluke za Vladu i nadležna tijela. Predsjednik Republike sudjelovat će u donošenju političke odluke o nabavi vojnih aviona isključivo sukladno sa svojim ustavnim ovlastima, poručili su.

Kvalitetne ponude
Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić izrazio je zadovoljstvo pristiglim ponudama za kupnju višenamjenskih aviona. "To su vrlo kvalitetne ponude, na tragu onoga što smo zacrtali kao ciljeve, da to budu avioni četvrte generacije, da budu kompatibilni s NATO standardima i da su to zapadne tehnologije. To je ono što smo dobili i zbog toga smo zadovoljni", izjavio je Frka-Petešić. "Hrvatska je zaprimila dvije ponude za nove avione i dvije za rabljene avione. Norveška, koja je najavila sudjelovanje u postupku, odustala je od ponude jer nije mogla ispuniti postavljene kriterije, a Grčka i Italija nisu mogle odgovoriti na ponude u zadanim rokovima", kazao je Frka-Petešić. Istaknuo je kako izraelska ponuda jamči da bi američka strana bila uključena na samom početku cijele procedure i na taj bismo način osigurali tripartitni ugovor, između triju vlada.

Iz švedske državne Agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV) pri švedskom ministarstvu obrane, priopćeno je da švedska ponuda za nove zrakoplove Gripen C/D uključuje paket logističke podrške te obuku za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kaže se u priopćenju.

"Švedska i Saab nude cjelovito te dugoročno rješenje za hrvatsku domovinsku sigurnost, koje će osigurati zaštitu svih građana i granica RH u nadolazećim desetljećima. Ako Hrvatska odabere Gripen, Saab je spreman prenijeti sve raspoloživo znanje i tehnologiju te uspostaviti regionalni zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Time bi se razvila dugoročna suradnja s lokalnom obrambenom industrijom, ali i akademskom zajednicom, što bi u konačnici rezultiralo otvaranjem i do 500 novih visokotehnoloških radnih mjesta", naglasio je Jonas Hjelm, stariji potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu. Zrakoplov je u borbenom sastavu zračnih snaga Švedske, Mađarske, Češke, Južnoafričke Republike i Tajlanda.

Igor Bošnjak/H
HRANJ: NOVI GRIPEN I F-16 BLOK 70
Načelnik Glavnog stožera HV-a, admiral Robert Hranj, izvijestio je kako je Švedska Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen - model C/D, SAD nudi novi F-16 blok 70, Francuska polovni model aviona Rafale, a Izrael polovni model F-16 blok 30. O detaljima evaluacije ponuda Hranj je rekao kako to podrazumijeva intenzivnu interakciju s ponuditeljima, nakon čega će se od njih zatražiti završna i najbolja ponuda. “Nakon što primimo ponude, idemo u procjene svake ponude prema utvrđenoj metodologiji, što će trajati mjesec dana. Mi smo zacrtali točan datum, koji je obvezujući samo za nas, 12. prosinca. Nakon toga se izrađuje studija izvedivosti i, prema dogovorenoj proceduri, predstavit ćemo naš prijedlog saborskom Odboru za obranu i Vijeću za obranu, a završni prijedlog uz ta dva stajališta ide na Vladu”, kaže Hranj.
Švedska nudi novi Gripen, SAD novi F-16 blok 70, Francuska polovni Rafale, a Izrael polovni F-16 blok 30
nova faza
POČINJU PREGOVORI S PONUDITELJIMA