Mozaik
MPS BABOGRECI I ROCKOKO ORCHESTRA

Premijera vrhunskog spota “Biser Šokadije”
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Tema pjesme je vrijednost konja u životu čovjeka u prošlosti, ali pokazuje i današnji život s konjem koji je simbol Slavonije

Čuvari slavonske kulturne baštine, iz srca Šokadije, Babine Grede, poznata Muška pjevačka skupina Babogreci, uz produkciju vrhunskog Rockoko orchestra i maestra Tihomira Ivanetića, stvorili su još jednu istinsku pjesmu iz slavonske duše te još bolji spot. Pjesma pod nazivom ‘‘Biseri Šokadije‘‘, autora Ilije Babića, stavila je Slavoniju u najljepše stihove kroz priču o jednom od njezinih simbola, konju. Spot je svoju premijeru imao u utorak na CMC televiziji.

 

 

Šokački štih
- Svi smo presretni da je izišla ova prekrasna pjesma, prije svega jedan visokobudžetni istinski slavonski spot koji nije rađen onako u dahu, nego nekoliko dana. Mnogo je tu bilo statista, pregrš prekrasnih konja, vrhunskih jahača, zaprega, svatovi… Tako smo u jednom spotu pokazali jednu moć i bogatstvo naše Slavonije. Pjesmu je napisao Ilija Babić, odličan autor koji je napisao i onu poznatu ‘‘Tri Šokca‘‘, a sve je odsvirao Rockoko orchestra predvođen Krunoslavom Dražićem, koji je i aranžirao pjesmu te Damirom Butkovićem, a postprodukciju napravila je Produkcija Nova Marija Šuline. Dakle, riječ je o respektabilnoj ekipi od koje se očekuje nešto dobro i zato sam siguran da će publika biti zadovoljna. Tema pjesme je vrijednost konja u životu čovjeka u prošlosti, jer je konj hranio obitelj, ljudi su se s konjem vjenčavali, radili s njim. Drugi dio pjesme predstavlja današnji život s konjem koji je samo ljubav prema toj plemenitoj životinji, i prikaz jednog simbola naše prelijepe Slavonije. Kada mi je Ilija Babić prvi put pokazao pjesmu odmah sam rekao to je to, jer u njoj ima nešto drugačije, ali je ostao onaj stari prepoznatljivi slavonski i šokački štih. Siguran sam da smo napravili jednu pjesmu i spot koji će ostati, i tko god ga u svijetu pogleda moći će se sjetiti svoga djetinjstva, svoje Hrvatske i Slavonije - kaže neumorni borac za tamburašku i slavonsku glazbu, vlasnik Rockoko studija Tihomir Ivanetić.

Sve o konjima
Kako reče Ivanetić, pjesmu tekstualno i glazbeno potpisuje Ilija Babić, vođa Muške pjevačke skupine Babogreci, koji uvijek o Slavoniji, pa tako i o ovoj pjesmi priča pune duše i srca.

- Moram prije svega reći da sam predsjednik Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine ‘‘Šokadija‘‘ Babina Greda, koja ima zadatak čuvati sve ono što je vrijedno u ovom najvećem šokačkom selu, dakle i šokačku rič, običaje i ono prema čemu je Babina Greda bila posebno poznata, a to je da je prije pedesetak godina imala 350 stanova, odakle se stvaralo i širilo domaćinstvo, kupovalo dukate i druge važne stvari. Najvažnije je ipak da je Babogredac od pamtivijeka poznat po druženju i životu s konjima. Pa, eto, mi koji smo u djetinjstvu morali čuvati konje, hraniti i brinuti se o njima, u nama ta ljubav još uvijek živi, a i živjet će, jer je Babina Greda i danas puna uzgajivača konja i to poznatih lipicanaca. Upravo zato odlučio sam napisati ovu pjesmu da bih otvorio oči mladima što je konj značio ljudima nekada, on je zapravo oplemenjivao sve, a to sam želio spojiti u stihovima i melodiji. Do sada su oni koji su čuli pjesmu dali odlično mišljenje, spot je napravljen odlično, slikom prati svaku riječ i svaku poruku koju stihovi nose. Stvarajući spot obišao sam gotovo sve uzgajivače konja u Babinoj Gredi kako bi pokazali istinsku sliku današnjeg uzgoja konja. Na kraju smo u rotoru našeg sela zamolili jahače da se svi skupe i pokažu tu ljepotu za spot, a na kraju je završna slika ispala toliko lijepa da je postala naslovna, pa je ona i na našem plakatu. Što još reći, srce i duša su mi puni, također i mojim Babogrecima, a siguran sam i svima onima koji i danas s ljubavlju uzgajaju tog našeg ponosnog konja lipicanca. Želja mi je da svi zajedno pjevamo ovu pjesmu, družimo se i na kraju krajeva čuvamo sve ono što Šokadija danas pomalo gubi - zaključio je Ilija Babić.

Vladimir Grgurić
Babogredac
ODUVIJEK

SE DRUŽI

S KONJIMA
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike