Dome slatki dome
SPAVAĆA SOBA: ODMOR I OPUŠTANJE

Prostor pun boja i asimetričan
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Kreveti na nogicama i niskim, zaobljenim uzglavljem pridonijet će ležernom ugođaju

Iako namijenjena odmoru i opuštanju, spavaća je soba često prostor krutih pravila u uređenju, bez previše ležernosti. Trendovi koji se nameću potpuno su suprotni - ovo je prostor oslobođen pravila, asimetričan i prepun boja.

Krevet, kao najdominantniji element u prostoru, birajte u skladu s funkcionalnim potrebama. U trendu su kreveti na nogicama i niskim, zaobljenim uzglavljem, koji će pridonijeti ležernom ugođaju sobe.

Kutije za odlaganje
Ipak, nedostatak prostora često zahtijeva dodatan spremišni prostor, pa su kreveti s kutijama za odlaganje čest odabir. U ovakvim opcijama odaberite uzglavlje koje će svojim dizajnom privlačiti pozornost.

Neovisno o dizajnu, boje su one koje ćete najprije primijetiti u svakom prostoru, pa tako i u spavaćoj sobi. Boja lavande, maslinastozelena, topložuta, crvena, ili plava u kombinaciji sa sivim, bež ili smeđom tonovima, bitno će promijeniti ugođaj prostora. Uz ove kombinacije boja možete koristiti i uzorke poput prugastih, kariranih, pepito..., kako biste naglasili pojedine detalje.

Osim dekorativnih tkanina, u boji mogu biti zidovi, ali i sami elementi namještaja poput komoda, noćnih ormarića i kreveta. Ono što je vrlo bitno za postizanje ležernog ugođaja je kombinacija elemenata namještaja u različitim bojama. Svaki će postati izražajan, a igra boja i oblika stvorit će sasvim novi ambient.

Kada ih obogatite dekorativnim predmetima, cijela će priča dobiti osobnost. Budite ležerni u odabiru detalja i ne opterećujte se njihovom funkcijom, kao ni pozicijom na kojoj će stajati. Što je pozicija neobičnija, efekt ležernosti je bolji.

Zidovi
Zidove dekorirajte slikama ili fotografijama, ali se potrudite da je njihova pozicija uočljiva - iznad ili pokraj kreveta, u pravilnom ili neobičnom rasporedu. Za konačan odabir će vam pomoći i pozicija noćnih ormarića. Pravilo je da su asimetrični u odnosu na krevet te međusobno različiti oblikom ili bojom. Isto pravilo vrijedi i za rasvjetna tijela. Kombinirajte jednu stolnu svjetiljku s visilicom, ili samostojećom svjetiljkom, ako vam je potrebno više svjetla. U protivnom je jedna sasvim dovoljna. Preporučljiv je retro ili industrijski stil za postizanje ležernog ugođaja.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Dizajn
ležerna spavaća soba
Stolica i tepisi
Ako je prostor dovoljno velik, iskoristite stolicu kao prostor za odlaganje odjeće. Prostor dodatno dekorirajte tepisima koji mogu biti potpuno stilski različiti od cjelokupnog ugođaja. Pretvorite svoju spavaću sobu u ležeran prostor u kome ćete moći boraviti i opustiti se i tijekom dana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike