Dome slatki dome
DJEČJE SOBE

Dobro opremljena soba za veselo odrastanje
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Namještaj oštrih kutova nije preporučljiv odabir, baš kao ni onaj prelagani koji bi dijete moglo povući na sebe

Opremanje sobe za prinovu svakako je jedan od najizazovnijih projekata novopečenih roditelja. Mnogo je elemenata o kojima treba razmisliti i optimalno ih uključiti u uređenje dječje sobe kako bi ona bila idealna oaza u kojoj će dijete veselo i bezbrižno odrastati. Dječja soba je bitno mjesto, prostorija u kojoj će dijete izgraditi sebe - od rođenja i prvih koraka koje će u njoj napraviti, preko beskonačnog svijeta igračaka i mašte koju će u njoj razvijati, pa sve do prvih školskih dana i novog svijeta u koji dijete kreće.

Izgled sobe je, naravno, važan, ali pritom valja imati na umu da praktičan i moderan dizajn proizvoda treba uskladiti s primarnim funkcijama dječje sobe, a to je da ona prije svega mora biti sigurna i funkcionalna. U sobi za bebe prostor je potrebno organizirati tako da u njoj ima mjesta za nekoliko kutaka: za spavanje, za prematanje i odijevanje, za hranjenje, kao i za igranje. Stoga su dječji krevetić, ormar, stolić za presvlačenje, ogradica za igranje i stolica ili fotelja osnovni namještaj dječje sobe.

Bebin krevet mora biti siguran i udoban, a bitno je da ima i kvalitetan madrac te da posteljina koja se koristi bude od prirodnih materijala. Poželjno je da krevet bude podesiv po visini i da ima sustav zaštite, odnosno zaštitnu ogradu. Namještaj oštrih kutova nije preporučljiv odabir, baš kao ni onaj prelagani koji bi dijete moglo povući na sebe. Maleni stolić i stolac, ovisno o dječjoj dobi izvrsno će poslužiti djetetu za igru i crtanje. Slike, tapete ili neke naljepnice za zid, baš kao i tepisi raznih motiva, podići će atmosferu sobe te, ovisno o bojama, biti dodatni dekorativni element. I najmlađi članovi obitelji opravdano zaslužuju kraljevski tretman.

Važno je da uzglavlje kreveta bude postavljeno uza zid. Ne dopustite da krevet stoji bez oslonca u prostoru ili s uzglavljem ispod prozora. Ako živite u potkrovlju ili se dječja soba tamo nalazi, pa je strop u jednom dijelu sobe nakošen, vodite računa o tome da krevet uvijek stoji ispod najvišeg dijela stropa. Spavanje pod kosinom daje osjećaj ograničenja i djeluje na djetetov fizički, mentalni i emocionalni razvoj.
Jasminka Knežević
Idealna kvadratura
Za dječju sobu trebat će najmanje 8 do 10 m2, a idealno bi bilo kada bi se kvadratura mogla povećati do 20 m2. Kada se razmisli o tome koliko djeca i mladi provode vremena u svojoj sobi i na koje ju sve načine koriste iz dana u dan, dolazi se do slijedećeg zaključka: ako je potrebno, treba žrtvovati koji metar roditeljske sobe u korist dječje. Danas ideja za uređenje dječje sobe ne nedostaje, a na vama je da (u dogovoru s djetetom, ako je prikladne dobi) odlučite kakvu sobu želite i odredite proračun.
Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike