Osijek
CRNE TOČKE: RASKRIŽJE GUNDULIĆEVE I ŽUPANIJSKE

Čak 12 nezgoda u 8 mjeseci
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Od 12 nezgoda tri su prošle s ozlijeđenima i devet s materijalnom štetom

Prema podacima Policijske uprave osječko-baranjske nepoštovanje prometnog svjetla na semaforu, neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno skretanje, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno prestrojavanje i nepropisno uključivanje u promet uzroci su 12 prometnih nezgoda koje su se u posljednjih osam mjeseci dogodile na raskrižju Županijske i Ulice Ivana Gundulića, jednoj od crnih točki na osječkim prometnicama.

Od navedenih nezgoda tri su prošle s ozlijeđenim osobama i devet s materijalnom štetom. Ukupno su stradale četiri osobe, od kojih je jedna zadobila teške, a tri lakše ozljede.

Iz policije napominju kako se na tom, ali i nekim drugim raskrižjima, poput onog koje ćemo kasnije navesti kao drugi kritičan primjer, vjerojatno dogodilo još prometnih nesreća s manjom materijalnom štetom, gdje se sudionici kod takvih prometnih nesreća dogovore oko nadoknade štete te ne zovu policiju radi obavljanja očevida.

Nepoštovanje svjetla na semaforima, što je bio uzrok čak pet od navedenih 12 nezgoda, posebno je zabrinjavajuće. Da osječki vozači šesto čine upravo taj prekršaj potvrđuju i statistike s druge, podjednako tamne točke, na obližnjem raskrižju Županijske i Ružine ulice, gdje je u istom razdoblju policija evidentirala tri prometne nezgode. U sve je tri uzrok bio nepoštovanje prometnog svjetla na semaforu.

Slična je priča na još jednoj kritičnoj točki, onoj na uglu Hebrangove i Rokove ulice. "Uvijek ista priča, neoprezni vozač izlazi autom iz Rokove i oduzima prednost vozaču koji autom nailazi Hebrangovom. I tako je gotovo svakodnevno, u puno slučajeva nema veće štete, pa se vozači dogovore bez izlaska policije na teren. Jednom se jedan auto zabio u spomenik ispred sjedišta UHDDR-a ‘Sveti Rok‘, koje se nalazi na samome križanju dviju ulica. I te će se nesreće nastaviti ako se nešto ne napravi na ovom raskrižju", upozorio je nedavno Zvonimir Lendvay, čija se kuća nalazi na tom problematičnom raskrižju.

Dodajmo kako se tijekom prošle godine u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji dogodilo se 2057 prometnih nesreća. Od ukupnog broja 1446 nesreća bilo je s materijalnom štetom i 590 s ozlijeđenim osobama. U prometu je lani poginulo 17 osoba, 208 ozlijeđeno je teško i 667 lakše. U prometnim nesrećama u najvećoj slavonskoj županiji, u proteklih deset godina život je izgubilo 254 osoba, dok je 1665 bilo teško ozlijeđeno u prometu.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana