Regija
U SDF ŽETELICAMA POČEO JESENSKI DIO PROIZVODNJE

Recesija i COVID-19 smanjili su potražnju za kombajnima
Objavljeno 10. rujna, 2020.
ŽUPANJA

Nakon kolektivnog godišnjeg odmora u Same Deutz Fahr Žetelicama u Županji počeo je jesenski dio ovogodišnje sezone proizvodnje kombajna.

U tvornici su, potvrdio nam je generalni direktor Damir Kobaš, suočeni s teškoćama u poslovanju, no za sada se uspješno nose s novonastalim okolnostima i vjeruju da će se situacija uskoro normalizirati.

- Imamo dva problema s kojima smo suočeni, a to su recesija, koja je počela još prošle godine u kolovozu, te posljedice pandemije COVID-19 koje su nastupile u veljači i ožujku ove godine. Lani smo osjetili pad potražnje zbog recesije te smo zbog novonastalih okolnosti smanjili prodaju u drugom dijelu godine, a samim tim i proizvodnju sveli na minimalnu količinu kako bismo smanjili zalihe gotovih proizvoda – pojašnjava Kobaš.

Ni 2020. poslovna godina nije počela puno bolje. Lani je proizvodnja prepolovljena u odnosu prema 2018., kada je proizvedeno oko 400 kombajna, pa je tvornica u ovogodišnju proizvodnu sezonu ušla s velikim oprezom. Već su se u ožujku zbog koronakrize i problema u transportu robe pojavili problemi u dostavi pozicija za montažu kombajna iz Italije i Njemačke, ali su ipak uspijevali organizirati proizvodnju dok se situacija na neki način nije normalizirala i transport profunkcionirao. Posljedice koronakrize u tvornici i dalje osjećaju, ponajprije u smanjenju zahtjeva kupaca s njihovih najvažnijih tržišta u Europi.

- Zbog svega navedenog vrlo je teško prognozirati što će biti do kraja godine, ali očekujemo da ćemo u 2020. ostvariti planiranu prodaju od oko 250 kombajna i da neće doći do nepredviđenih situacija – kaže Kobaš.

U tvornici za sada proizvode jedan kombajn dnevno, što je, napominje, uobičajena proizvodnja za jesen.

Napominje da je i dalje, bez obzira na manji broj narudžbi kupaca i smanjene zahtjeve prodaje, njihova strategija osigurati prisutnosti na najvažnijim tržištima Njemačke, Francuske, Italije, Rumunjske... Što se tiče domaćeg tržišta, stanje ocjenjuje relativno dobrim zahvaljujući sredstvima iz EU fondova za nabavu poljoprivrednih strojeva i mehanizacije. U SDFŽ-u će i dalje nastaviti ulagati u proizvod i proizvodnju, što je, ističe, osnovni preduvjet ekonomski održivom razvoju i postizanju konkurentnosti na tržištu.

- I dalje smo odlučni da je jedan od bitnih faktora ulaganje u kvalitetu proizvoda, jer smatramo da samo vrhunska kvaliteta može osigurati daljnju prisutnost na sve zahtjevnijem tržištu. Konkurencija je velika i ovo je jedini način kako opstati i omogućiti daljnji razvoj – ustvrdio je.

Napominje da je kombajn specifičan proizvod zato što u godini dana radi vrlo kratko, ali u tom razdoblju zahtijeva da nema zastoja. Trenutačno u proizvodnji imaju kombajne od najmanjih modela C5305 pa do najvećeg modela C9306 i spremni su odreagirati na svaki zahtjev tržišta u pogledu povećanja zahtjeva za prodaju. O proizvodnom planu za 2021. godinu za sada je, kaže Kobaš, još rano govoriti, u tijeku su razgovori i pregovori s potencijalnim kupcima.

U ovoj su godini u proizvodnji, uz stalne radnike, zaposlili i oko 30 sezonaca i za sada ne očekuju povećanje dnevne proizvodnje. U protekle dvije do tri godine povećali su broj stalnih radnika u proizvodnji za oko 60 i s postojećim brojem radnika mogu pratiti sve zahtjeve prodaje.

Sindikat SDFŽ-a lani se štrajkom izborio za povećanje plaća radnika, tako da je u ožujku 2019. ona rasla za 487,50 kuna (bruto), od ožujka ove godine veća je za dodatnih 112,50 kuna i za 150 kuna rast će od ožujka 2021. godine.

Riječ je o ukupnom povećanju od 750 kuna s odgodom, što je zapravo modifikacija sindikalnih zahtjeva o povećanju plaća za 740 kuna.

Marija Lešić Omerović
Generalni direktor Damir Kobaš vjeruje da će u 2020. uspjeti ostvariti planiranu prodaju oko 250 kombajna
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike