Regija
ŠUTALO “PREKIDA KOMUNIKACIJU” S HDZ-OM

Valpovački HZD i 4. put
protiv zaduženja Grada
Objavljeno 9. rujna, 2020.
Vladajuća koalicija u Vijeću nije podržala izvješće o izvršenju proračuna i financijska izvješća za razdoblje siječanj - lipanj
VALPOVO

Ni u četvrtom pokušaju Gradsko vijeće Valpova nije izglasalo zatraženo novo kratkoročno i dugoročno zaduživanje Grada, što je predlagao i za koje se zauzimao gradonačelnik Matko Šutalo na sjednici Vijeća održanoj u utorak. Vladajuća koalicija predvođena HDZ-om i njihovim partnerima nije podržala ni izvješće o izvršenju proračuna i financijska izvješća za razdoblje siječanj - lipanj 2020. godine.

Prozivke
Sve to potaknulo je gradonačelnika Šutala da nakon sjednice zajedno s gradskim vijećnicima članovima Valpovačke nezavisne liste održi konferenciju za novinare, s koje su poručili da "prekidaju svu komunikaciju s valpovačkim HDZ-om i njihovim koalicijskim partnerima dokle god ne daju barem jedan konstruktivan prijedlog vezan za realizaciju projekata od vitalnog interesa za Grad Valpovo, te da će ipak nastojati realizirati sve planirane i ugovorene projekte". Prozvali su i da "svojim neobrazloženim odbijanjima" ponuđenih rješenja za razvoj grada valpovački HDZ nanosi "izravnu štetu građanima" te ustvrdili da je donošenje odluka o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju iznimno važno za nastavak financiranja projekata od velikog interesa za grad i prigradska naselja, a da se njihovim neizglasavanjem "uporno koči" realizacija kapitalnih projekata za koje već postoje potpisani ugovori s izvođačima radova, Fondom ili resornim ministarstvima.

Bez objašnjenja
Valpovački HDZ, koji se ubrzo nakon sjednice očitovao na svojoj Facebook stranici, svojim je sugrađanima poručio da su odluke koje su donijeli na posljednjoj sjednici u najboljem ekonomskom interesu za grad. “Podržavamo sve projekte koji su u ovom trenutku od ključnog interesa za grad, kao i održive projekte koji gradu i prigradskim naseljima donose nove vrijednosti i boljitak, ali ne možemo podržati nerealno konstantno zaduživanje Grada bez plana i programa”, naglasili su valpovački HDZ-ovci. “Nažalost, gradonačelnik još uvijek na dnevni red stavlja i točke o kreditima, odnosno novom zaduživanju Grada Valpova za još 35 milijuna kuna, ali i dalje ne postoji jasno i suvislo objašnjenja zašto se Grad želi zadužiti baš za taj iznos uz sve druge opcije koje su moguće na projektima, a kamoli s objašnjenjem kako, tko i kada će taj novac vratiti. Sve informacije i razlozi koji su nam do sada prezentirani nemaju nikakvo uporište. Naprotiv, s obzirom na gospodarsko stanje i sve nepoznanice koje nam dolaze, apsolutno je neodgovorno čak i razmišljati o novih 35 milijuna kuna kredita. Potrebna je provjera stvarnosti u kojoj se nalazimo, a ne neodgovorno ponašanje i donošenje krivih odluka s dugoročnim posljedicama preko leđa građana Valpova”, ustvrdili su, između ostalog, HDZ-ovi vijećnici.

Lidija Aničić
odbijeno
NOVI KREDITI U

ZNOSU OD 34,3

MILIJUNA KUNA
HDZ i VNL (ipak) složni: “Dosta je!”
Objava VNL-a o prekidu komunikacije s njima HDZ nije iznenadila jer, kažu, ni dosad nije bilo komunikacije - dok nije trebalo podignuti nove kredite. “Odavno znamo da gradonačelniku istina i logika nisu jača strana, no pitanje je s kojim bi novcem pokrenuo sve te ‘njegove’ silne projekte da mu to isto Gradsko vijeće koje ‘blokira’ projekte dosad nije već odobrilo više od 38 milijuna kuna kredita, izglasalo tri proračuna i 12 rebalansa u tri godine mandata. S jednim se konačno slažemo s gradonačelnikom i VNL-om: Dosta je!” kaže čelnik HDZ-a Valpova, Antun Katalenić.
Možda ste propustili...

NOVA ISKUSTVA ZA IZVIĐAČE ODREDA “IOVALLIOS”

Slavonski izviđači na JOTI-ju s više od četiri milijuna skauta

ULAŽU U MODERNIZACIJU, STRUČNA USAVRŠAVANJA I PROŠIRENJE PROSTORA

Našička bolnica prije 50 godina počela s 4, a danas ima 11 odjela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSTAO VLASNIK IZVORA KOJI JE KRIJEPIO BISKUPA

Kupio ‘Strossmayerovu šumu’

2

VSŽ: 2,5 MILIJUNA KUNA ZA KUĆE I STANOVE

Subvencije za 88 obitelji

3

GRAD-EXPORT ULAŽE MILIJUNE KUNA

Širenjem proizvodnje do novih radnih mjesta