Regija
PROSLAVA UZ RODBINU I VLASNIKE DOMA

Baka Gizela Doležal napunila 100 godina
Objavljeno 10. rujna, 2020.
ORAHOVICA - Okružena svojom najbližom rodbinom, nećakom Ervinom s obitelji, te vlasnicima obiteljskog doma Mikičić u kojemu se nalazi, Gizela Doležal proslavila je 100. rođendan.- Gizela je moja teta, rođena sestra moje majke. Imali su još jednu sestru i dva brata, a sestre su umrle, moja majka s 84 te druga teta s 98 godina i, eto, teta je, hvala Bogu, doživjela stotu. Teta je bila prava enciklopedija ovoga kraja. Kako je živjela u Belišću, znala mi je pričati kompletnu povijest veleposjednika, obitelji Gutmann. Kao mlada djevojka preživjela je II. svjetski rat, gdje je izgubila jednog brata - priča Gizelin nećak Ervin Kovač te iznosi nekoliko zanimljivih detalja iz njezina života.

- Teta se nikada nije udavala, jednom je bila zaljubljena, ali se jako razočarala i od tada muškarce kao partnere nije mogla vidjeti. Zanimljivo, nikada nije bila bolesna, a kada bi se nešto i najmanje pojavilo, sve bi to rješavala prirodnim lijekovima. Npr. kada bi malo osjetila začepljen nos, odmah komovice na prst i lagano u nosnicu ili, pričala mi je, kad je slomila ruku, uzela je dvije šibe, stavila oko ruke i 14 dana mirovala. Zaraslo i sve prošlo – kaže Ervin te priča o Gizelinu radnom vijeku.

- Ništa nije završila, ali kako su tada gotovo sve žene znale šivati i krojiti, i ona je to od svojih naučila. Bila je odlična šnajderica, šila i u vrijeme rata, radila u tekstilnim trgovinama u Orahovici te posebno pamti nekoliko godina rada u Sarajevu. Snalazila se svakako, ali nikada nije klonula duhom, to ju je i održalo - zaključuje Ervin Kovač.

Baka je danas nepokretna, leži u krevetu, može na trenutak sjesti i dosta dobro komunicira. Tako je i za svoj 100. rođendan, uz tradicionalne poklone poput torte i cvijeća, imala posebnu želju koju je prišapnula nećakovoj kćeri Elviri.

- Kupite mi dvolitru piva, to je dobro za bubrege, bubrežne kamence, a i sigurno ću bolje spavati kada popijem malo piva - rekla je baka Gizela, a Elvira joj je odmah ispunila želju i baka je dobila svoju dvolitru, koju je dočekala s velikim osmijehom. Vlado Grgurić
Baka je poželjela, i dobila, dvolitru piva jer je to, kako je kazala, dobro i za bubrege i za san
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike