Ekonomija
DUHANCI U STRAHU

Je li budućnost proizvodnje duhana u Hrvatskoj upitna?
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Ako BAT zatvori tvornicu u Kanfanaru, neće biti dobro, kaže Klement
Početkom rujna berba duhanskog lista u punom je jeku i proizvođači duhana imaju pune ruke posla, što im je glavni izvor prihoda, od kojega žive. Međutim, među proizvođačima duhana posljednjih su dana sve glasnija i učestalija nagađanja o mogućnosti zatvaranja tvornice duhana u Kanfanaru, što otvara i pitanje otkupa duhanskoga lista od proizvođača, kojih je u Virovitičko-podravskoj županiji najviše u državi.
– Naša je zemlja pjeskovita i nije pogodna za druge kulture. Duhan uspijeva na takvim tlima, to nam odgovara i uzgajamo ga već godinama. Moj otac uzgaja duhan od sedamdesetih godina, a ja sam nastavio taj posao. Bavio sam se i stočarstvom, ali pokazalo se da od toga nema kruha. Uz velike napore i mnogo rada, od duhana se može živjeti - ispričao nam je Miroslav Klement, koji u slatinskom prigradskom naselju Gornjem Miholjcu sa suprugom i dva sina živi od poljoprivrede, najviše od duhana.
Klement kaže da su njegov duhan otkupljivali Hrvatski duhani iz grupacije BAT, a suradnjom je zadovoljan.
– Lani sam imao duhan na 11,5 hektara, a ove na 20 hektara. Zbog povećanih površina prešao sam na strojnu berbu, uzeo i sušnicu većeg kapaciteta, a vidjet ćemo što će biti dalje ako BAT zatvori tvornicu u Kanfanaru. Mislim da neće biti dobro. Dok tvornica radi, sigurni su i radnici i mi proizvođači - kaže Klement.
Poslovanje

Predsjednik Gospodarskog vijeća i HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša bivši je direktor za korporativne poslove Hrvatskih duhana Virovitica.
– Mi pratimo situaciju u gospodarstvu, a pogotovo s našim članicama na području Virovitičko-podravske županije, ali ne mogu komentirati najave o odlasku BAT-a jer nije riječ o službenim ni pouzdanim informacijama. Komora će poduzeti sve da bi zadržala svaku svoju članicu aktivnom, poslovno sposobnom da nastavi poslovanje, pa tako i Hrvatske duhane, koji su jedno od najuspješnijih poduzeća u Virovitičko-podravskoj županiji - kaže Pleša.
Predsjednik HGK - Županijske komore Virovitica nadalje kaže da Komora prati sve što se događa s Hrvatskim duhanima.
– Mi smo i sudjelovali u nekim aktivnostima koje su Hrvatski duhani i BAT pokrenuli s ciljem da se nađe rješenje za određene probleme s kojima se BAT kao multinacionalna kompanija susreće ovdje u Hrvatskoj. Komora će nastojati pomoći BAT-u naći zajednički jezik s resornim ministarstvima kako bi se osiguralo daljnje poslovanje BAT-a u Hrvatskoj. Komora će nastaviti pružiti pomoć i podršku da se dođe do stvaranja uvjeta za nastavak poslovanja BAT-a u Hrvatskoj.
Isporuke

Na pitanje postoji li nekakvo B rješenje za proizvođače duhana ako ne uspiju aktivnosti koje bi osigurale nastavak poslovanja BAT-a u Hrvatskoj, Pleša odgovara da je riječ o poslovnim odlukama uprave BAT-a u Hrvatskoj i da ne može znati što će oni napraviti. S obzirom na broj radnika zaposlenih u BAT-ovoj tvornici u Kanfanaru i u Hrvatskim duhanima u Virovitici te broj poljoprivrednih gospodarstava koja žive od proizvodnje duhana, odlaskom te kompanije 2000 obitelji bilo bi dovedeno na rub egzistencije. Proizvođači duhana podsjećaju da je premijer Andrej Plenković prije izbora najavio nastavak razgovora s BAT-om o proizvodnji i politici cijena, a zatvaranje tvornice u Kanfanaru postalo je aktualno nakon podizanja specifičnih trošarina na cigarete (za 40 kuna na tisuću cigareta). Prema neslužbenim najavama, razgovori o nastavku poslovanja BAT-a i budućnosti proizvodnje duhana u Hrvatskoj očekuju se u sljedećih desetak dana. Petar Žarković
Agroduhan bi mogao biti jedini organizator proizvodnje duhana
Za sada nije poznato kako bi se odlazak BAT-a iz Hrvatske odrazio na proizvodnju i proizvođače duhanskoga lista u Virovitičko-podravskoj županiji, ali je činjenica da bi u tom slučaju slatinski Agroduhan ostao jedini organizator proizvodnje duhana u Hrvatskoj. A budući da je riječ o tvrtki koja je u pretežitom državnom vlasništvu, valjalo bi da država podupre plan dokapitalizacije i pomogne u postizanju stabilnosti Agroduhana kao mogućeg budućeg oslonca dosadašnjim BAT-ovim proizvođačima duhana.
Važno zadržati svako radno mjesto
– Nadamo se svi da neće doći do kraja proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Vjerujemo čvrsto da će se proizvodnja, u koju je BAT od akvizicije 2015. uložio znatna sredstva, u modernizaciju pogona i kreditne linije za proizvođače radi nabave mehaniziranih berača duhana, održati. Bilo bi šteta da sve to propadne i da više nitko ne upotrebljava. Osobno, ne vjerujem da će doći do gašenja proizvodnje, vjerujem da će se ona nastaviti u bilo kojem obliku, odnosno u bilo kojoj vlasničkoj strukturi. Nastojimo da se zadrži svako radno mjesto, da se svaki proizvođač i dalje bavi proizvodnjom kojom se do sada bavio na području naše županije i to nam je svima interes - kaže predsjednik HGK - Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana