Autoglas
CADDY CALIFORNIJA, CROSSOVER KOMBIJA I KAMPERA

Predstavljen najmanji kamper Volkswagena
Objavljeno 8. rujna, 2020.
Temelji se na petoj generaciji caddyja, a na tržište dolazi prije kraja godine. Opcijska minikuhinja nova je značajka

Volkswagen je predstavio novu Caddy Californiju, crossover kompaktnog kombija i inteligentno konstruiranog kamperskog vozila. Temelji se na petoj generaciji Caddyja, a na tržište dolazi prije kraja godine.

Stražnji dio ima sve elemente kojima se vrhunski kamperski kombi mora odlikovati. Novi krevet je dimenzija 1980 × 1070 mm, a kada se sklopi, smanjuje se na svega trećinu svoje dužine i može se kompaktno smjestiti iznad prostora prtljažnika.

Opcijska minikuhinja nova je značajka, istaknuti element i jedinstvena prodajna točka u ovoj klasi kamperskih kombija. Pričvršćena s lijeve strane utovarnog prostora ispod kreveta, ona se može izvući prema natrag kada su stražnja vrata otvorena. Stoga i stražnja vrata nude zaštitu od kiše tijekom kuhanja. Nova minikuhinja sastoji se od dva dijela s mogućnošću izvlačenja. U gornji je dio integrirana jedna plinska ploča za kuhanje, a dodatno su ugrađeni i zaštita od vjetra te praktična polica. Donji dio s mogućnošću izvlačenja sadrži ladicu za pribor za jelo te dodatni prostor za pribor za kuhanje. U stražnji dio kuhinje ugrađena je kutija s mogućnošću sigurnog zaključavanja (s podnim prozračivanjem) za plinsku bocu (težina punjenja oko 1,85 kg). Zahvaljujući minikuhinji Caddy California dobiva „počast” tipskog odobrenja u svojstvu kamperskog vozila.

Caddy California opcijski se može konfigurirati s velikim panoramskim krovom. Noću se stakleni krov veličine 1,4 m2 može otvoriti za promatranje zvijezda, dok danju osigurava obilan protok svjetlosti u unutrašnjosti. Sustav zastora također je dodatno poboljšan.

Panoramski krov
Novi otvori za prozračivanje s integriranom zaštitom od kukaca za vozačeva i suvozačeva vrata – koje sigurno pridržavaju okviri bočnih prozora i okvir vrata – poboljšavaju atmosferu u prostoru za boravak na kampiralištima. Novi sustav LED spot svjetala s mogućnošću besprijekornog zaslanjanja svojim individualnim postavkama za toplo, bijelo svjetlo osigurava osvjetljavanje prostora iznad kreveta, dok su LED diode u stražnjem poklopcu zaslužne za kvalitetno osvjetljavanje svega što je potrebno. Dvije stolice za kampiranje i stol za kampiranje – klasični elementi koji su kako lagani tako i praktični – mogu se brzo pohraniti u redizajniranoj torbi ispod kreveta.

Caddy California ima novi, modularni sustav šatora, koji se može upotrebljavati i zasebno. Prema želji šator se može proširiti dodavanjem kabine za spavanje.

Motorizacija
Njome se povećava veličina prostora za boravak tako da se stvori dovoljna količina prostora za cijelu obitelj i svu kampersku opremu. U tomu će slučaju dvoje ljudi spavati u Caddy Californiji, a dvoje u novom šatoru.

Novi dizelski motori (TDI) s turbopunjačem posebno su održivi. Tijekom uvođenja na tržište TDI motori bit će dostupni s dvije razine izlazne snage: 55 kW (75 KS) i 90 kW (122 KS). Učinkovitost TDI motora dodatno je poboljšana novim vanjskim dizajnom modela Caddy California. Svi koji vole ići kampirati izvan utabanih staza moraju znati da će Caddy California biti dostupan s pogonom na sve kotače (4MOTION), kao alternativom serijskom pogonu na prednje kotače.

Milan Bugarić
POMOĆ VOZAČU
Nove, istaknute tehnološke značajke modela Caddy California, za kojeg već ima narudžbi, iako dolazi krajem godine, uključuju progresivne sustave potpora za vozača kao što je Travel Assist. Riječ je o sustavu za djelomično automatiziranu vožnju duž cijelog raspona brzina. Jednako inovativna je i potpora za manevriranje prikolicom Trailer Assist za djelomično automatizirano, a time i iznimno jednostavno manevriranje prikolicom. U modelu Caddy California ukupno će biti dostupno 19 različitih sustava potpora za vozača.
1,4

kvadratna metra površina je panoramskog krova
122

konjske snage isporučuje snažniji TDI motor, a slabiji 75
Krevet je dimenzija 1980 × 1070 mm, a kada se sklopi, smanjuje se na svega trećinu svoje dužine