Regija
MODERNIZACIJA SAVSKOG NASIPA U DVJEMA ŽUPANIJAMA

Grade bermu i servisni put za učinkovitiju obranu od poplave
Objavljeno 4. rujna, 2020.
ŽUPANJA

Na savskom nasipu u Županji, na potezu od Ulice Vojne krajine do Sladorane, u tijeku su opsežni radovi. Provode se u sklopu projekta modernizacije lijevoobalnih nasipa rijeke Save od državne granice s Republikom Srbijom do Nove Gradiške.

Provedba je počela na nasipu u Račinovcima u svibnju 2017., na treću godišnjicu katastrofalnih poplava koje su poharale Cvelferiju. Cilj je projekta povećanje sigurnosti zaštite od poplava dodatnim ojačanjem temeljnog tla nasipa protiv hidrauličkog sloma te učinkovitija provedba mjera obrane od poplava. S obzirom na to da je projektom rekonstrukcije obuhvaćeno gotovo 200 kilometara nasipa, radovi su podijeljeni po dionicama i obavljaju se istovremeno na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Za svaku je bilo potrebno ishoditi potrebne dozvole, izabrati izvođače, prijaviti gradilišta i uvesti ih u posao.

Tijekom 2020. radovi se odvijaju na dionicama grada Županje, Županja – Štitar i Babina Greda – Slavonski Šamac u ukupnoj duljini od 12,65 kilometara. Izvodi ih zajednica izvođača Sokol Vinkovci i Jet-Set Vrbanja. Radovi su počeli 25. veljače, a predviđeni završetak je ožujak 2022. U Hrvatskim vodama pojašnjavaju da je riječ o aktivnostima ojačavanja zaobalne nožice nasipa, čime se omogućuje sigurna i dostupna komunikacijska linija tijekom pripremne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Riječ je o gradnji berme na zaobalnoj strani nasipa (vodoravna ili malo nagnuta ravnina koja poput stube prekida kosinu nasipa, nap. a.) sa servisnim putom na kruni berme.

"Dodatne koristi od realizacije projekta ostvaruju se s obzirom na provedbu mjera obrane od poplava jer modernizacija nasipa omogućuje veću brzinu kretanja pri obilasku i detaljnom praćenju stanja dionice nasipa, manju potrebu za brojem angažiranog osoblja te brže privremeno nadvišenje niskih dionica nasipa", ističu u Hrvatskim vodama.

Napominju da su na dionici grada Županje završeni zemljani radovi i trenutačno se izvode pripremni radovi na trasi. Na dionici Županja – Štitar izvode se radovi iskopa na nalazištu Štitar, a na dionici Babina Greda – Slavonski Šamac u tijeku su iskopi na nalazištu Babina Greda. Svi su radovi u skladu s dinamičkim planom izvođenja, a ukupna im je vrijednost 22.181.014 kuna. U tijeku su radovi i na dionici Topola – Županja, dugoj 8,7 kilometara, a izvodi ih zajednica izvođača Sokol i Jet-Set Meixner. Počeli su krajem svibnja 2019., a završit će krajem ove godine. Vrijednost radova iznosi 17.320.275 kuna.

Na dionici Babina Greda, Slavonski Šamac, Slavonski Brod zapad (2) trenutačno se izvode radovi u duljini 6,1 km, a riječ je o pripremnim radovima na nalazištima materijala. Izvođač je tvrtka Brodska Posavina d.d., radovi su počeli 15. travnja i trajat će 25 mjeseci.

Ukupna vrijednost radova je 15.960.005 kuna.

Marija Lešić Omerović
Projekt, vrijedan 369.744.025 kn, sufinancira EU s 314.282.421 kn. Bit će završen do rujna 2023.
ZAŠTITA STANOVNIKA
Iz Hrvatskih voda napominju da je u 2017. godini modernizacijom dionice nasipa državna granica – CS Konjuša, dugoj 10,2 kilometra, zaštićeno približno 13 tisuća stanovnika. Na dionici CS Konjuša – Topola, dugoj 21 kilometar, radovi su počeli u ožujku 2019., a završit će krajem 2020. godine. Izvode ih Sokol Vinkovci, Osijek-Koteks, Vuka Osijek, Odvodnja Darda, Hidrogradnja Osijek i Jet-Set Vrbanja. Radovi su vrijedni 57.882.301 kunu.
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike