Dome slatki dome
NOVE MOGUĆNOSTI U KREIRANJU PROSTORA

Integrirajte kuhinju s dnevnim boravkom
Objavljeno 3. rujna, 2020.
Ovakav međuodnos kuhinje i dnevnog boravka otvara NOVE IZAZOVNE MOGUĆNOSTI U KREIRANJU PROSTORA, ali i same kuhinje

Kuhinja je vremenom doživljavala svoje transformacije, kako u funkcionalnom i estetskom smislu, tako i u položaju u prostoru. Nekad isključivo samostalna, zatim povezana s blagovaonicom, na svom razvojnom putu došla je do faze kada se uspješno integrira s dnevnim boravkom.

Druženje
Posljednjih nekoliko godina kuhinja dobiva na važnosti u interijeru, jer nije više prostor u kome se samo priprema hrana, nego postaje mjesto okupljanja i druženja. Ima izuzetno važnu ulogu u oblikovanju prostora, jer nije skrivena iza zatvorenih vrata, nego je otvorena, privlačna kroz moderan dizajn, suvremene materijale i tehnologije.

Najnoviji trendovi ostavljaju mogućnosti povezivanja kuhinje direktno s dnevnim boravkom, bez blagovaonice kao tampon-zone. Ovakav međuodnos kuhinje i dnevnog boravka otvara nove izazovne mogućnosti u kreiranju prostora, ali i same kuhinje koja stilski postaje slična komadima namještaja koje susrećemo u dnevnom boravku.

Mogućnosti idu i korak dalje te se kuhinja, osim prostorno, i dizajnerski kroz namještaj integrira u jedinstvenu cjelinu s dnevnim boravkom. Ovakve prostorne kompozicije postaju atraktivne i u kontekstu kuhinje i dnevnog boravka. Dobivaju novu dimenziju u kojoj blagovaonski prostor ima slobodu smještaja u prostoru. Kuhinjske nape postaju poput lustera, naglašeni su i dijelovi stropa te se stilski, povezivanjem ili naglašenim kontrastom, povezuju s preostalim rasvjetnim tijelima u prostoru, posebice s onima na stropu.

Dekoracija
Kuhinjski zid u ovakvim integriranim kombinacijama može uspješno poslužiti kao dekorativni paravan za cijeli prostor. Dekoracija zida može biti profinjena, dekorirana dodatno svjetlosnim efektima, ali i vrlo "otkačena", u zavisnosti o korisnicima prostora i njihovim ukusima.

Integracija kuhinje i dnevnog boravka vrlo je atraktivna u većim stambenim prostorima, a dodatno funkcionalna i preporučljiva u manjima, gdje se ovakvim povezivanjem i preklapanjem funkcija stvara prostor za nove sadržaje.
Monika Galović Rolich, dipl. ing.arh.

Pripremanje obroka
Kuhinja spojena s dnevnim boravkom omogućit će vam pripremanje obroka u društvu vaših najmilijih, a napokon ćete moći i čavrljati s prijateljima koji su vam stigli u goste dok pripremate zakusku. Ovakav koncept može čak i najmanje stambene jedinice učiniti funkcionalnima, dok istovremeno čini da one djeluju mnogo prostranije i prozračnije. Najčešće možete vidjeti oba prostora kreirana u istom stilu i bojama, jer se na taj način vrlo lako može kreirati prostor koji odiše ugodom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CVATU U RAZNIM BOJAMA

Jesenske trajnice za šareni vrt sve do proljeća

2

PROSTORA NIKAD DOVOLJNO

Smjestite garderobe u svaku prostoriju

3

ZDRAVO SPAVANJE TEMELJ JE NAŠEG DOBROG ZDRAVLJA

Upoznajte svoje potrebe kada je spavanje u pitanju