Regija
U OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI ZBRAJAJU SE ŠTETE OD NEVREMENA

Samo Belje plus prijavilo je štetu od 20 milijuna kuna
Objavljeno 2. rujna, 2020.
KNEŽEVI VINOGRADI

Prije nepunih mjesec dana veći dio Općine Kneževi Vinogradi zahvatilo je veliko nevrijeme kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici. Kiša, vjetar i led učinili su svoje, a štete se još uvijek zbrajaju. Nema sumnje da će župan Ivan Anušić vrlo brzo proglasiti elementarnu nepogodu za spomenuto područje, no malo je vjerojatno da će poljoprivrednici, vinogradari i ostali stanovnici uspjeti sanirati nastalu štetu.

- Još uvijek pristižu izvješća o šteti, pa vjerujem da ćemo do kraja tjedna imati preliminarne rezultate - kaže načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, naglašavajući kako iznos štete još uvijek ne zna, ali je sigurno riječ o nekoliko desetaka milijuna kuna. Samo Belje plus, nastavlja, prijavilo je štetu na približno 2500 hektara poljoprivrednih površina, na kojima su kulture uništene u opsegu od 60 do 100 posto. Procjene kažu da je riječ o 20 milijuna kuna, a nastradale su ratarske kulture, dio nasada paprika i češnjak.

- Upravo je pristiglo priopćenje Hrvatskih šuma, koje su prijavile štetu na hrastu lužnjaku, vrbi i topoli, koje su uništene na površini od gotovo 700 hektara - kaže Kramarić, te napominje kako svemu treba dodati i ostale štete. U okolici Zmajevca i Suze, naime, nešto više od deset minuta padao je led, koji je uništio tamošnje vinogradare.

- Na pedesetak posto vinograda šteta je enormna, dok je na drugoj polovici nešto manja - procjenjuje vinar i vinogradar iz Suze, Lajoš Kolar, dodajući kako su se potoci oborina s brda slijevali u njegove podrume. Trećina uroda nastradala je u vinogradima Slavka Kalazića, koji se vinogradarstvom bavi dvadesetak godina i još nije doživio takvu tuču.

Kramarić navodi da je štetu prijavilo pedesetak OPG-ova, kojima su, osim vinograda i ratarskih kultura, uništeni i urodi začinske paprike, razne druge vrsta povrća te voće. Fizičke osobe prijavljivale su štetu na automobilima, a pojedinci su se morali čak iseliti iz svojih kuća koje su nastradale od erozije tla izazvane velikim količinama oborina.

- Još uvijek traje čišćenje odvodnih kanala uz državnu cestu koja vodi od Kneževih Vinograda do Batine. Na pojedinim dionicama toga je poslijepodneva i večeri bilo i po tridesetak centimetara kišnice pomiješane s blatom, koja je tekla s brda na cestu - kaže Kramarić, prisjećajući se kako je u nepunih sat vremena palo više od 100 litara kiše po četvornom metru (usporedbe radi, tijekom prekjučerašnjeg dana na području Baranje palo je između 12 i 26 litara kiše u nekoliko sati). Kaže kako dijelovi šuma izgledaju poput američke aleje tornada, pa je siguran da ih je zahvatila pijavica.

- Poljoprivreda je, uz turizam, naš osnovni gospodarski pokretač. Imamo najviše poljoprivrednih površina od svih općina na području Hrvatske, što je dokaz u prilog mojoj tvrdnji o tome da nam je poljoprivreda strateški važna - podvlači Kramarić.

Ivica Getto
Vedran Kramarić

načelnik općine

Poljoprivrednici, vinogradari i ostali stanovnici Općine Kneževi Vinogradi teško će se oporaviti bez pomoći države. Dijelu mještana šteta je 100-postotna. Naš proračun nije dovoljan, pomoć države nužna je
Udarac gospodarstvu
“Štete su izravan udarac na gospodarstvo, ne samo naše općine već i cijele Baranje”, upozorava Kramarić, dodajući kako će se bez državne pomoći teško oporaviti. Ima informacije da je u državnom proračunu osigurano samo 20 milijuna kuna za sanaciju takvih šteta, što je, svi će se složiti, malo. No mišljenja je kako će se ipak pronaći sredstva za sanaciju nastalih šteta; u protivnom će biti u ozbiljnim problemima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike