Kultura
HNK SPREMNO ULAZI U NEIZVJESNU 114. SEZONU

Vrselja: Od šest premijernih naslova nismo odustali
Objavljeno 1. rujna, 2020.
Intendantica: Pokušavamo pronaći model kako raditi, no nitko ništa ne zna reći

Gotovo svi zaposlenici HNK-a u Osijeku odazvali su se pozivu Uprave i intendantice Dražene Vrselje i u novu, 114. kazališnu sezonu (pod motom Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost) ušli okupljanjem u gledalištu, uz obvezno nošenje maski i koliko je to bilo moguće - poštovanje razmaka, te u nazočnosti predstavnika osnivača, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Upravo njima bili su svi kazalištarci zahvalni jer im - unatoč obvezi u kolektivnom ugovoru, prema kojoj moraju osigurati 10 % iznosa za plaće, a što nisu mogli ispoštivati od ožujka ove godine jer su izostali prihodi od prodanih ulaznica - osobne dohotke nisu smanjivali i podržavali ih u nastojanjima da koliko-toliko održe produkciju živom i na razini kvalitete dostojne nacionalnog teatra.


Svim zaposlenicima, njih 208, uspješnu 114. sezonu zaželio je Dražen Alerić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, naglasivši da HNK u Osijeku u Gradu uvijek ima "prijatelja i podršku, čak i kada se to tako ne čini." Izrazio je nadu u puno gledalište što prije, kao prije godinu dana, kao i da kazalištarci ostanu negativni epidemiološki, a pozitivni i optimistični glede što skorijeg povratka na "normalno" i svega što rade.

Oboma na riječima podrške zahvalila je intendantica, vidljivo emotivna i o pitanju onoga što je iza njih, a još više neizvjesne budućnosti. Vrijeme je takvo, rekla je, da ne mogu kopirati organizaciju rada ni jedne slične ustanove, ni na koga se ne mogu ugledati. Ipak, ponosni su jer u odnosu na većinu drugih kazališnih kuća, od 12. ožujka radili su maksimalno koliko su mogli, a sve to zabilježili su kamerom i od toga načinili 60-minutni dokumentarni film. Iako je vidjela tek sirovu verziju, Dražena je Vrselja itekako zadovoljna jer pokazuje trud svih i služi na čast ansambla HNK-a. U filmu je sedam projekata, od prvog online namijenjenog maturantima, do posljednjeg Višnjika u sklopu 20. OLJK-a. Na krilima optimizma isplanirali su nadolazeću sezonu kao da se ništa nepredviđeno ne će dogoditi. Intendantica Vrselja stalno je u kontaktu s predstavnicima HZJZ-a, Stožera civilne zaštite i svim ostalim nadležnim tijelima bez kojih HNK ne može funkcionirati ovih dana.


- Pokušavamo pronaći model kako raditi, ali nitko mi ništa ne zna reći - podijelila je zabrinutost sa svojim kolegama intendantica, no ponosno je rekla da od šest premijernih naslova nisu odustali.


I planovi za 21. OLJK postoje, no to je još daleka budućnost pa je sve moguće i obrnuto, a i pregovori s Ministarstvom kulture više nisu godinu dana unaprijed, nego kvartalno, pa i to unosi dozu nemira i nesigurnosti u ionako otežano poslovanje i planiranje.


- Nemojte mjeriti svaku promjenu, jer one nisu rezultat nemara, nebrige i nerada Uprave - apelirala je na savjest svojih zaposlenika Dražena Vrselja, u više ih navrata moleći da na društvenim mrežama budu "pozitivni prema kući u kojoj rade" i da "ne komentiraju i propituju novonormalnu situaciju", čak i kada to znači pet ljudi u gledalištu. Predmetom propitivanja ne bi trebalo biti ni bilo kakvo propisano epidemiološko ponašanje u zgradi kazališta (o čemu je govorio i Miroslav Bukvić).


I Drama je spremna i već je jučer započela probe, koje će biti kraće i u manjim skupinama te s maskama na licu. I ravnateljica Petra B. Blašković apelirala je na kolege i njihovu svijest o odgovornosti jednih prema drugima. Produkcija ne smije i ne će trpjeti budemo li odgovorni - smatra ravnateljica Drame. Sličnog je stava i ravnatelj Opere Filip Pavišić, čiji je "tim" već započeo s radom i iza njih su netom održana dva koncerta u Orašju i Đakovu. Čeka ih i Donizettijev Ljubavni napitak u režiji Ozrena Prohića.

- Sve ćemo nadoknatiti s 40-ak Orašara u prosincu i siječnju - našalio se maestro Pavišić. Kratko je nakon njega na strpljenju i razumijevanju u protekloj suludoj sezoni zahvalio i Davor Molnar, o. d. ravnatelja Tehnike.
Narcisa Vekić
Prva dramska premijera krajem rujna:

VEĆINA NASLOVA ODGAĐANA, A NA SVOJE ĆE DOĆI I PROGRAM TZV. MALE SCENE

Prvi ih, dramski naslov, čeka već krajem rujna - Trenk iliti divji baron u režiji Marija Kovača. U rujnu je i zagrebačka premijera (na otvorenom) koprodukcijskog Višnjika u režiji Dražena Ferenčine, kojim su se HNK-ovci predstavili na 20. OLJK-u, a koji se u srijedu, 2., i u četvrtak, 3. rujna, može ambijentalno pogledati u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Tvrđi od 20 sati. Na zatvorenoj bi pozornici mnogima omiljena Čehovljeva drama trebala premijerno zaigrati od siječnja. U međuvremenu bi svjetlo dana trebala ugledati i (kao i većina naslova) odgađana opera Samson i Dalila u režiji Roberta Boškovića, a s Martinom Tomčić u jednoj od dviju naslovnih uloga. Plan je da to bude u studenom. Na svoje će doći i program tzv. Male scene, s nekim od tekstova Sławomira Mrożeka, za ljubitelje klasike bit će tu Simfonijski koncert (u znaku 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena), a među premijernim je naslovima i Dječak koji je govorio Bogu, tekst Damira Mađarića koji će režirati Samo M. Strelec.
BEGOVIĆ: Stvaramo koliko možemo
Iako s knedlom u grlu, priznala je, Dina Begović nastojala je svim zaposlenicima poslati pozitivne vibracije i podršku, ali ne propustivši zahvaliti osnivačima - Županiji i Gradu - na iznimnom razumijevanju, jer su im financije krucijalne, a na jučerašnji dan - pohvalila se poslovna ravnateljica - svi su računi bili podmireni pa i autorski honorari.

- Budite odgovorni, stvaramo koliko možemo. Nestvarno je koliko radimo, posebice u odnosu prema drugim kazalištima. Godina 2021. bit će izazov - naglasila je Dina Begović dodavši kako im nije lako jer im je Ministarstvo kulture uskratilo 20 % uobičajene potpore koja iznosi milijun i 700 tisuća kuna, točnije 340 tisuća kuna manje za programske i materijalne troškove.

Do konca prosinca isplanirana je svaka proba i izvedba, a za kasnije - tko to zna? - glasno se pitala intendantica.
340.000

kuna potpore uskratilo im je Ministarstvo kulture RH
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike