Autoglas
SENIORI IZLOŽBA STARIH AUTOMOBILA

Ušminkani oldtimeri oduševili Slatinčane
Objavljeno 1. rujna, 2020.
Ivan Peršić iz Našica, član je kluba 21 godinu, ima Fort T iz 1911. godine, i to je najstariji automobil u našičkom klubu

Grad Slatina i Turistička zajednica organizirali su u povodu Dana grada u Parku 136. slatinske brigade, na prostoru ispred zgrade Gradske uprave, izložbu oldtimer vozila. Svoje stare metalne ljubimce, sve odreda dotjerane i ušminkane, dovezli su članovi u istočnoj Hrvatskoj iz kako najstarijega Oldtimer kluba Našice, tako i iz najmlađega Oldtimer kluba Virovitica. Izložba je pobudila veliko zanimanje i oduševila Slatinčane.

Predsjednik OTK Našice Franjo Hofer kaže da njegov klub u Slatini ostvaruje jako dobru suradnju s Gradom i sa slatinskim obrtnicima, tako da su članovi kluba već šesti put na različitim manifestacijama u Slatini.


Skup sport
- Došli smo s dvadesetak automobila, a među šezdesetak članova kluba imamo i članove iz Slatine, pa i gradonačelnik Ostrošić naš je član. Naši članovi imaju oko 300 vozila, neka su u štagljevima, neka su registrirana, a neka još u stanju restauracije. Ivan Peršić iz Našica član je kluba 21 godinu, ima Fort T iz 1911. godine, i to je najstariji automobil u našičkom klubu. OTK Našice osnovan je prije 23 godine i najstariji je takav klub u istočnoj Hrvatskoj. Pomažemo svim ljubiteljima starih automobila koji žele osnovati klub, jer želimo da bude što više klubova, što više članova, i što više druženja.

Predsjednik Hofer kaže da je to skup sport, ali ne mora uvijek biti tako, jer su ‘oldtajmeraši‘ uvijek spremni za međusobnu pomoć razmjenom iskustava i davanjem savjeta, ali i rezervnih dijelova. Na slatinskoj izložbi najveću pozornost posjetitelja privukao je upravo crveni Hoferov MG.


Višemjesečna vožnja
– Imao sam 3000 dolara i odlučio kupiti ovaj raritet. Moj prijatelj je išao u Sacramento, u Kaliforniju, i tamo je našao ovaj MG Moris iz 1971. godine, koji sam platio 2500 dolara. Vozili smo ga u San Francisco na brod i stavili ga u kontejner koji smo platili 8200 dolara. Auto se vozio tri mjeseca do Constanze, pa do Rijeke još mjesec dana, iz Rijeke u Zagreb na carinu, pa u Jelisavac, a onda je uslijedilo godinu i pol dana restauracije. Tako sređeni automobil kod nas ne vrijedi više od 15 tisuća eura, a u zapadnim zemljama možda do 20 tisuća.

S vozačima, starim motorima i automobilima novoutemeljenog Oldtimer kluba Virovitica došao je i predsjednik kluba Tomislav Maloča.


- OTK Virovitica osnovan je 15. lipnja ove godine, a ima 32 člana kojima je zajednički hobi ljubav prema starim vozilima. Za razliku od drugih udruga imamo dosta starih motora, pa smo i njih uključili u klub. Već smo sudjelovali na nekoliko manifestacija izvan Virovitice, a u nedjelju, 6. rujna, u povodu Dana Virovitičko-podravske županije, organiziramo reli plemićkom rutom Virovitica – Kapela Dvor – Suhopolje – Višnjica – Slatina – Orahovica.

Doznajemo da predsjednik Maloča ima Colibri Tomos iz 1975. godine te Wartburga iz 1990. godine, koji je trenutačno u restauraciji. Najstariji auto ima Zdenko Kratofil iz Suhopolja, Ford Taunus iz 1963. godine.

- Drago mi je da u ovom reduciranom izdanju proslave Dana grada možemo reći da smo ipak sastavili jedan lijep program - rekao nam je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

Petar Žarković

IZLOŽBA I DOGODINE
Osim svečane sjednice Gradskog vijeća na Dan grada Slatine, koncerata i najosnovnijeg što smo mogli i što smo smjeli, a pridržavamo se svih epidemioloških uvjeta i savjeta Stožera, ovdje imamo lijepi prikaz starih automobila i motora. Privatno mogu reći da sam godinu dana član OTK Našice, jer sam obiteljski dobio na poklon jednu Bubu iz 1976. godine, prošla je tehnički, registrirana je, pa sam i ja ovdje kao izlagatelj - rekao je gradonačelnik Ostrošić. Zbog velikog zanimanja Slatinčana, izložba će se održati i dogodine.n
300

starih vozila imaju članovi Oldimer kluba Našice