Regija
NAKON POTRAGE NA INTERNETU

Josip Božičević sam napravio skupljač šljiva
Objavljeno 30. kolovoza, 2020.
OTOK

Samo vlasnici šljivika znaju kakve su muke na jesen kada treba pokupiti šljive i prikupiti mobu za ovaj posao koje malo tko voli, za razliku od, primjerice, pečenja rakije. I Josip Božičević iz Otoka, vlasnik radnje za uokviravanje slika, uzgajivač aronije, lješnjaka i šljiva i već 30 godina slikar poznat po vitrajima, akvarelima, pastelima i uljima s motivima slavonskog zavičaja i autor je ciklusa od 14 vitraja križnog puta postavljenog u crkvi sv. Antuna u Otoku, ima 200 stabala šljiva i uvijek je imao problema oko skupljanja jer sezonce za ovaj posao je danas teško naći. Nekoliko godina je na internetu tražio postoji li kakav stroj za skupljanje šljiva i našao je što je tražio i prema pronađenom modelu sam ga je napravio. Ovogodišnje šljive prvi put skuplja svojim skupljačem šljiva i zadovoljan je njegovim učinkom, ali već je isplanirao kako će ga usavršiti jer je uočio i neke manjkavosti.

- Skupljač šljiva sve je popularniji među vlasnicma malih nasada zbog nedostatka radnika. To pomagalo u skupljanju šljiva zapravo je umanjena kopija prednjeg dijela kombajna za berbu bundeva. Svojim izgledom prepoznatljiv je po valjku s nizom šiljaka, a kotači postavljeni sa svake strane nose ovaj valjak i svatko tko ima volje, strpljenja i nešto alata u stanju si je napraviti ovakav skupljač koji doista može biti učinkovit. Meni je trebalo tjedan dana, ali ne svakodnevnog rada. Koristio sam kotače bicikla, dijelove invalidskih kolica, a konstrukciju sam napravio varenjem željeznih šipki. Bubanj sam napravio od letvica na koje sam izbušio rupice za čavle i za to mi je trebalo najviše vremena. Trebalo je izbušiti 1300 rupica. Skupljač ima i svojih mana, pa tako nije za skupljanje sitnih šljiva već samo krupnijih sorata u koje pripada uglavnom plava šljiva, podloga mora biti ravna i uredno pokošena, a tu je i problem s lišćem koje opada sa stabla – kaže Božičević.

Dodaje kako u Otoku ima nekoliko takvih pomagala koja su ljudi uglavnom sami napravili. Na internetu se skupljači šljiva poput Josipova prodaju za 150 eura. Osim za skupljanje šljiva, moguće je skupljati jabuke i kruške obujma do deset centimetara. Na internetu ima više verzija skupljača, ali kod svih je princip isti – konstrukcija je na kotačima koju guraš, a valjak sa šiljcima skuplja šljive i okrećući se prebacije ih u posudu ispred.

- Poznato je kako plava šljiva ima tvrdu pokožicu te se teže rastvara pa se, prije stavljanja u burad kao pripremu za pečenje šljivovice, mora samljeti. Koristeći skupljač ove godine u svom voćnjaku uvidio sam kako bih ga mogao usavršiti s dodatkom noževa i pogurivača na izlazu s rešetke, odnosno skidača šljiva sa šiljaka, i plan mi je ove zime posvetiti se tom problemu kako bi skupljač bio još učinkovitiji - najavljuje Josip Božičević.

On osim stabala šljiva ima 250 grmova aronije, s kojih prikupi do dvije tone plodova, a ima i 200 stabala lješnjaka.
M.Flego
Roll-in ručni skupljač namijenjen je skupljanju manjih plodova poput lješnjaka, badema, maslina, žirova...
Možda ste propustili...

ODRŽANA 11. SMOTRA SVATOVSKIH ZAPREGA

Belim Manastirom prošlo gotovo 20 zaprega

NA PRIJEDLOG UPRAVNOG VIJEĆA DJEČJEG VRTIĆA „MASLAČAK“

Ravnateljica Terezija Nemetz razriješena je dužnosti

U BIZOVCU I BROĐANCIMA

Plaćanje u pošti bez naknade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana