Kultura
INTERMEZZO S OSJEČKOM SOPRANISTICOM

Kristina Owais priželjkuje angažman u opernom ansamblu osječkog HNK-a
Objavljeno 29. kolovoza, 2020.
U kolovozu je nastupila na dva prestižna festivala: Festivalu komorne glazbe Ostinato u Omišu i na Kastafskom kulturnom letu

Iako su koronazaraze poremetile svekoliku svakodnevicu, pa tako i onu vezanu uz kulturnu djelatnost, to ne znači da se sjedi prekriženih ruku. Ili, na primjeru naše sugovornice, mlade osječke sopranistice Kristine Owais, da se ne pjeva.

- Ovog kolovoza nastupila sam na dva prestižna hrvatska festivala, prvo, početkom mjeseca, na 3. međunarodnom festivalu komorne glazbe Ostinato u Omišu te prošlog tjedna na Kastafskom kulturnom letu u Kastvu. Na Ostinatu, koji je organizirao pijanist Lovre Marušić, nastupila sam s pijanistom Stipom Bilićem iz Rijeke, predstavili smo se različitim repertoarom - od ruskih, njemačkih, hrvatskih do francuskih skladatelja. U Omišu, gdje sam također nastupila s Bilićem te riječkom sopranisticom Karlom Mazzarolli, izveli smo nešto drukčiji repertoar, to su bile operne arije, operete i nešto sakralnog programa - navest će Kristina.

Kristina Owais magistrirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2016. U zimskom semestru 2017./18. upisuje usavršavanje na Kunstuniversitätu u Grazu, smjer - Musiktheater. Spomenimo i to kako je prethodno, 2012., završila preddiplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Dobitnica je brojnih domaćih i inozemnih nagrada. U svojoj 15-godišnjoj karijeri, učenja i stjecanja vještine klasičnog pjevanja, više je nastupala po europskim kućama, no čini se kako je vrijeme da se skrasi s angažmanom članice solističkog ansambla jedne operne kuće - ništa neočekivano što bi ona željela da to bude u njezinu rodnom gradu.

- Osijek je moj grad, ovdje je moja obitelj, brojni prijatelji su tu, koji, kada me sretnu, pitaju "kada će nastup". Voljela bih u Osijeku steći puno profesionalno priznanje, svakako da dio svoje budućnosti vidim kao solistica koja će pjevati na daskama osječkog HNK-a - ne skriva svoje želje Kristina.

Uostalom, u osječkom je teatru doživjela i svoju nacionalnu premijeru, 2015. debitirala je u ulozi Zerline u Mozartovoj operi Don Giovanni, pod ravnanjem Mladena Tutavca. Tijekom studija, a nakon toga i stručnog usavršavanja, u Osijeku je nastupila na brojnim dobrotvornim priredbama i koncertima, dijelom se odužujući kao stipendistica Inner Wheel kluba Osijek, koji djeluje u okrilju međunarodne Rotary organizacije. No veći dio svoje solisitičke karijere provela je izvan Osijeka. Vrijeme je za povratak.

- Naravno da me veže osjećaj doma. Sve što sam uložila u sebe u inozemstvu, kvalitete koje sam stekla, sada mogu ponuditi Osječanima. Mogu iskoristiti mene i moj glas, pa, zašto ne reći, i da osvježim scenu. Imamo izniman pomladak domaćih glazbenika koji trbuhom za kruhom idu van, ali većina nas želi se ostvariti na domaćoj sceni - kaže naša sugovornica.

Kristina Owais je spinto sopran - to je glas uloga dominantnih u Puccinijevim i Verdijevim operama, koje su uostalom redovito na repertoaru Opere osječkog HNK-a.

Jamačno je kako bi Kristina u jednom takvom kolektivu još nadgradila svoje kvalitete, to bi uostalom mogla biti ljubav od obostrane koristi. Kristini je bitno da postane dio kolektiva, to bi joj svakako pomoglo u kreiranju karijere. S druge strane, osječki je HNK na visokoj profesionalnoj razini, i to je razlog zašto Kristina želi ostati. No dok se to ne dogodi, Kristina za rodni grad ima i druge planove.

- Ovisno, jasno, o razvoju epidemiološke situacije, za jesen planiram niz koncerta ovdje u Osijeku na koje ću pozivati svoje internacionalne kolege. Ukupno je 15 godina koliko pjevam i, uz iskustvo koje sam skupila, tako bi se mogla ostvariti plodonosna suradnja - kaže zaključno ova mlada osječka sopranistica.

Dario Kuštro
BROJNE SU SOLISTIČKE NAGRADE
Kao solistica redovito koncertira u domovini i inozemstvu. Godine 2019. imala je turneju u Austriji s klasičnim orkestrom Giuseppe Verdi Gala Orchestra. Osvojila je brojne nagrade na nacionalnim i internacionalnim natjecanjima - srebrnu medalju na 3rd Berliner International Music Competition u rujnu 2019. godine; dobitnica je i dviju prvih nagrada u kategoriji trija i solo pjevanja na Četvrtom međunarodnom natjecanju Bruna Špiler u Crnoj Gori. Kristina Owais dobitnica je godišnje nagrade Mirjane Bohanec za 2016. godinu, kao najbolja studentica pjevanje posljednje godine na Muzičkoj akademiji.
UZ 4 TENORA
Posljednji nastup u Osijeku Kristina Owais ostvarila je u prosincu prošle godine. Nastupila je tada uz “4 tenora” - Vladimira Garića, Marka Pecotića, Đanija Stipaničeva i Filipa Hozjaka. Svojim su izvedbama oduševili publiku u športskoj dvorani Gradski vrt.
Owais je spinto sopran, to je glas uloga u Verdijevim i Puccinijevim operama, koje se često izvode u osječkom HNK-u
Najčitanije iz rubrike