Učionica
LENOVO LEGION 5

Prijenosnik za učenje, rad i multimediju
Objavljeno 28. kolovoza, 2020.
Ventilatori zrak ispuhuju na stražnju stranu, pa nema topline ako se služimo mišem

Situacija s bolešću COVID-19 pokazala nam je više no ikada prije kako bez računala danas nije moguće pratiti nastavu i obrazovati se, pa ako se spremate za kupnju prijenosnika za predstojeću školsku godinu - Lenovo Legion 5 mogao bi biti upravo ono što trebate.

Kupnja prijenosnika često je zahtjevan zadatak kod kojeg želimo pomno izabrati između stroja za rad i učenje, kao i onog za igru, zabavu i multimediju, a upravo takav idealan omjer nudi Lenovo. Ova izuzetno uspješna serija prijenosnika posebna je po tome što nudi odlične performanse u elegantnom i naoko ne napadno dizajniranom pakiranju.

Dobili smo priliku upoznati se s modelom Lenovo Legion 5 kojeg pokreće AMD Ryzen 5 4600H. Iako je donedavno Intel bio neprijeporan u području performansi, posebice u mobilnom asortimanu proizvoda, AMD se opako približio, pa u nekim segmentima čak i pretekao Intel. Upravo kao najveći dokaz koliko su AMD-ovi procesori dobar odabir može poslužiti i činjenica kako ih je i Lenovno odabrao za svoje prijenosnike iz serije Lenovo Legion 5. Dizajnerski Lenovo Legion 5 oslanja se snažno na prethodnu Y540 seriju, a koja je pak evolucija prve Y530 serije. Lenovo Legion 5 izrađen je kao i prethodnici, kompletno od plastike. Međutim, ovo uopće nije minus, dapače, prijenosnik je uštedio na masi (teži 2,3 kg), a završna obrada plastike među najboljima je uopće kod računala. Vanjska plastika je čvrsta i odaje dojam dugovječnosti, dok je ona unutra meka i fina na dodir (tipkovnica i područje oko nje). Inženjerski, Lenovo Legion 5 donosi isti koncept sa svim priključcima straga, tek po jednim USB-om na bokovima te audioizlazom slijeva. Ovakav koncept, kako se to već uvelike pokazalo, odličan je jer možemo lako organizirati sve kablovlje. Ventilatori također zrak ispuhuju na stražnju stranu, pa nema neugodne topline na boku, ako se služimo mišem. Sve u svemu, za svoju vanjštinu Lenovo Legion 5 zaslužuje čistu peticu!

S Lenovo Legion 5 možemo biti sigurni kako zbog izgleda nećemo iskakati iz mase. Crni, decentno ukrašeni prijenosnik privući će poglede tek uključivanjem pozadinskog RGB osvjetljenja tipkovnice. Kad smo kod nje, Lenovo je poznat po svojim tipkovnicama, tako da i ovdje nema neke mane. Zaslon je također jedna od jačih strana ovog prijenosnika, jer donosi brzinu osvježavanja od 120 Hz uz dijagonalu od 15,6 inča, FullHD 1.920 x 1.080 i dobro pokrivanje spektra boja, kao i svjetlinu. Srce prijenosnika čini AMD Ryzen 5 4600H koji kuca na 3 GHz (uz maksimalni takt do 4 GHz) uparen s 8 GB DDR4 radne memorije. Memorija kuca na 3.200 MHz, a moguće ju je proširiti od 32 GB, ako tvorničkih 8 GB bude premalo. Za brzi rad zaslužan je i SSD kapaciteta 512 GB koji dolazi u brzoj NVMe izvedbi. Prava poslastica koju zasigurno čekaju čuti igrači je grafička kartica nVidia GeForce GTX1650 koja raspolaže s 4 GB vlastite memorije. Iako nije među najboljima među igračima, bit će dovoljna za zaigrati novije naslove uz poneku prilagodbu u obliku postavki prikaza. S druge strane, ako ovaj prijenosnik želimo mahom koristiti za školske obaveze, rad, multimediju ili obradu videa – ovo će biti i više no što trebamo. Prijenosnik stiže bez OS-a, no kupovinom Windowsa 10 najbolje ćemo iskoristiti sve mogućnosti koje nam pruža.

Marin Režić
Zaslon je također jedna od jačih strana ovog prijenosnika, jer donosi brzinu osvježavanja od 120 Hz
Web-kamera na vrhu
Prijenosnik se prodaje po cijeni od oko 6500 kuna, što je za ovakav stroj i više no povoljno. Web-kamera konačno je smještena tamo gdje joj je i mjesto – na vrh zaslona, pa pri praćenju online nastave ili na sastancima nećete biti gledani iz žablje perspektive.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike