Nissan Ariya
Nissan Ariya
20.2.2024., 00:00
PROSTRANA, UDOBNA I SUVREMENA
Električna Nissan Ariya dovezla se u Hrvatsku

Nissanov električni crossover Ariya stigao je u Hrvatsku. S tri različite kombinacije baterija i motora te doseg do 536 km, Ariya odgovara na svačije potrebe. Prostrana, udobna i suvremena, Ariya utjelovljuje profinjenu i udobnu vožnju bez emisija. Cijene se kreću u rasponu od 41.900 eura za Ariya 63 kWh 2WD Engage do 58.400€ za Ariya 87 kWh e-4ORCE Evolve.



Nastala na temelju stručnosti marke Nissan u području elektrifikacije i najboljim svojstvima crossovera u segmentu, savršena je kombinacija naprednih performansi i neusporedivog iskustva električnog vozila. Ariya spaja iznimnu snagu, sposobnosti punjenja i doseg s pomno ugođenom ravnotežom udobnosti i okretnosti u vožnji. Dostupna je u tri izvedbe (Ariya 2WD 63 kWh, Ariya 2WD 87 kWh, Ariya e-4ORCE AWD 87 kWh), s dosegom do 536 km.


Napravljena za Europu



Napravljena je na novoj Alijansinoj platformi CMF-EV. Pokreće je električni motor, pa nudi trenutačnu isporuku okretnog momenta i snažno ubrzanje za uglađen, tih i odzivan doživljaj vožnje. Nissan se pobrinuo da električni pogon ne bude samo izvanredno tih nego i da u vožnji ni jedan izvor buke ne bude dominantniji od drugog, što je rezultiralo ujednačeno tihom unutrašnjošću. Doseg Ariyje od 87 kWh može se povećati do 350 km u pola sata punjenja na brzom punjaču CCS. Baterija je ugrađena u podnožje šasije kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela mase u izvedbi e-4ORCE i gotovo jednaka raspodjela mase u izvedbama s prednjim pogonom.

Ariya je suptilno prilagođena za europsko tržište, na kojem se traži da upravljanje bude odzivno i vrlo precizno, kao i to da se osigura dodatna stabilnost pri višim brzinama. Upravo su zato unaprijeđene reakcije amortizera, kako bi se poboljšala kontrola karoserije.

Potpuno nova električna platforma i kompaktni pogonski sklop omogućili su Nissanu da ugradi sustav kontrole klima-uređaja ispod poklopca motora. Dizajneri su tako mogli iskoristiti cijelu duljinu kabine i stvoriti ravan, otvoren tlocrt s prostorom nalik na salon i s prvoklasnim futurističkim obilježjima. Ariya uključuje najnovije napredne tehnologije osmišljene da pomognu vozaču i stave korisnika, a ne stroj, u središte iskustva vožnje.

Sjedala, upravljač i električno upravljiva središnja klizna konzola mogu se namjestiti po želji vozača. Podesiva konzola posebno je obilježje Ariye, jer njezinim pomicanjem vozači mogu prilagoditi naslon za ruke i stvoriti dodatan prostor. Ariya također nudi modularne razdjelnike prtljažnika koji pridonose većoj funkcionalnosti.

Modernizam


Monolitna armaturna ploča sastoji se od dvaju 12,3-inčnih zaslona kako bi se osiguralo da sve važne informacije o vozilu, poput napunjenosti baterije, dosega i navigacije, budu lako dostupne.

Ariya je opremljena i head-up zaslonom. U minimalističku armaturnu ploču ugrađene su haptičke komande kako bi komunikacija s vozilom bila popraćena povratnim informacijama, a neke od glavnih komandi, primjerice, gumb za glasnoću i tipke na upravljaču, zadržane su u fizičkom obliku. Armaturna ploča neprimjetno se stapa s oblikom kabine. Tu je i novi mjenjač, koji se savršeno stapa s vozačevom rukom.

Milan Bugarić
{embed_infobox_gray}231041{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}231042{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}231043{/embed_infobox_gray}{embed_infobox_gray}231044{/embed_infobox_gray}