TvObzor
WINONA RYDER

Veliki povratak omiljene buntovnice 90-ih, put prepun uspona i padova
Objavljeno 28. kolovoza, 2020.
Psihička labilnost, sklonost porocima te ovisnost o alkoholu i tabletama, gotovo su je koštali karijere

Američka glumica Winona Ryder jedinstvena je pojava u svijetu filma. Zbog njezinoga tajanstvenoga karaktera, specifičnoga izgleda, a ponajviše velikoga talenta, voljeli su ju veliki redatelji poput Francisa Forda Coppole, Martina Scorsesea i Tima Burtona. Na sceni je već dugi niz godina, a osim nezaboravnih uloga koje je ostvarila, igrajući nerijetko u filmovima pomalo mračne tematike i crnog humora, često su ju pratili tabloidi zbog privatnog života i neugodnih situacija u kojima se nalazila.

Rođena je 29. listopada 1971., kao Winona Laura Horowitz, u gradiću Winona, u saveznoj državi Minnesota, prema kojem je i dobila ime. Njezina majka, spisateljica i videoproducentica Cynthia Palmer, bila je bliska prijateljica s guruom (i Winoninim kumom) Timothyjem Learyjem, psihologom, aktivistom i ikonom kontrakulture, koji se tijekom 60-ih zalagao za terapeutsku uporabu LSD-a, a s kojim su živjele na jednoj farmi, dok joj je otac Michael D. Horowitz, arhivist čiji su gotovo svi preci ubijeni za vrijeme holokausta. Tijekom djetinjstva više se puta selila s obitelji, a naposljetku je završila u San Franciscu, gdje je 1983. upisala studij glume na American Conservatory Theateru, i pohađala prve satove glume.

Dvije godine kasnije prijavila se na prvu audiciju za film Desert Bloom. Redatelju Davidu Seltzeru poslala je video s monologom iz novele Franny i Zoe, svog omiljenog pisca J. D. Salingera, a iako nije dobila ulogu, Seltzer ju je zapamtio te ju angažirao za film Lucas, iz 1986. Winona je u to vrijeme u javnosti često pričala o neugodnim iskustvima tijekom srednje škole, gdje su je kolege maltretirale, a čak i kada ju je 1988. proslavila uloga goth-tinejdžerke Lydije u Beetlejuice, vršnjaci su i dalje bili nasilni prema njoj.

- Svi su govorili o tom filmu. Kritičari su me hvalili, pa sam se nadala da će i u školi to netko primijetiti, no ništa se nije promijenilo. Samo su otada vikali za mnom: "Evo vještice", jednom prilikom izjavila je Winona, koja je zbog svega toga patila od depresije i anksioznosti.

Godine 1988. igrala je i Veronicu Sawyer u tinejdžerskoj drami Heathers, koja nije postigla veliki komercijalni uspjeh, ali je za njezinu generaciju bila kultni film. Na setu se i zaljubila u kolegu Christiana Slatera, no ta je ljubav trajala samo dva tjedna. Prava ljubav dogodila joj se iduće godine nakon što je na zabavi poslije premijere filma Great Balls of Fire!, upoznala sedam godina starijeg Johnnyja Deppa, s kojim je već nakon nekoliko tjedana počela živjeti. Par je zajedno glumio u Edward Scissorhands (1990.), a kako ju je u to doba Depp i zaprosio, činilo joj se da nema kraja sreći. Zamolili su Deppovog prijatelja, redatelja Johna Watersa da ih vjenča, međutim, on ih je nakon dugog razgovora uvjerio da su nezreli za brak, na čemu su mu Winonini roditelji i dandanas zahvalni. Ljubav je pukla 1993., nakon čega je Winona brzo ušla u stabilnu vezu s pjevačem benda Soul Asylum, Daveom Pirnerom, s kojim je hodala gotovo četiri godine. Bile je to doba Winonina najveće slave - dvije godine zaredom bila je nominirana za Oscara, za uloge u The Age of Innocence i Little Women.

Do kraja 90-ih nizala je kinohitove poput Alien Resurrection, Girl, Interrupted, a nakon prekida s Pirnerom, u dvogodišnju ljubavnu vezu ušla je s kolegom Mattom Damonom. Karijera joj je došla u ozbiljnu krizu početkom novog tisućljeća, uglavnom zbog njezine psihičke labilnosti, sklonosti porocima te ovisnosti o alkoholu i tabletama. U prosincu 2001. uhvaćena je u krađi dizajnerske odjeće i nakita u robnoj kući Saks Fifth Avenue, na Beverly Hillsu, nakon čega izbija strahoviti skandal i medijski linč, a zbog čega joj dugo nijedan renomirani redatelj nije ponudio ulogu. U filmovima koji nisu imali veliki odjek među širom publikom glumila je sve do 2010., kada je zabljesnula u hvaljenoj drami Darrena Aronofskog Black Swan. Ponovno su joj se otvorila vrata Hollywooda, a sljedeće godine ponovno se i zaljubila - u modnog dizajnera Scotta Mackinlaya Hahna, s kojim je i danas u sretnoj vezi.

Winonina zaboravljena slava ponovno je porasla ponajviše zahvaljujući ulozi u Netflixovoj seriji Stranger Things. Živi mirnim životom, jer joj je drama i stresa, kako kaže, dosta za cijeli život te ih podnosi isključivo na ekranu. Kad nije na setu, najradije dan provodi kod kuće uz dobru knjigu.

Danijel Miklić
Irendem ipimis

Irendem ipimis
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Winona Laura Horowitz

DATUM ROĐENJA:

29. listopada 1971.

MJESTO ROĐENJA:

Winona, Minnesota

LJUBAV:

dečko Scott Mackinlay Hahn

DJECA:

nema
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike