Osijek
U KARANTENI ZBOG KRVOPIJA

Anušić Gradu: Podignite avione! Trebali ste i prije
Objavljeno 24. kolovoza, 2020.
Od komaraca se ne može živjeti, zaključuju Osječani * Izbodena djeca vrišteći bježe u kuće * Sa žudnjom gledamo u dvorišta

Nije koronavirus, ali su zato milijuni komaraca doslovno potjerali stanovnike Osijeka i okolnih mjesta u karantenu! Sitne krilate napasti, kojima neki odmilja tepaju da su zaštitni znak grada na Dravi, ne dopuštaju izlazak iz kuće. Samo su dvije minute na otvorenome dovoljne da djeca potrče natrag u kuću vrišteći, izbodena po tijelu i glavi. Nije pri tome važno živite li u Retfali, na Jugu 2, u Donjem ili Gornjem gradu, na Sjenjaku, Vijencu Ivana Meštrovića, Bosutskom naselju ili na Uskim njivama ili u nekom od prigradskih naselja kao što su Briješće, Sarvaš, Višnjevac, Josipovac ili Tenja. Također, svejedno je jeste li u jutarnjoj šetnji sa psom ili u večernjoj vožnji biciklom, jeste li na suncu ili u hladu, a pogotovo je nemoguće izići navečer.


Komarci u ofenzivi

Ući u vrt po dvije mrkve ili kositi travu znači suočiti se s letećim krvopijama u takvom opsegu i u takvoj ofenzivi da se vratiš u kuću kao da imaš vodene kozice. Ništa bolje ne prolazi ni pokušaj izlaska zbog vješanja rublja na dvorištu ili božesačuvaj sjesti na promenadu ili na terasu nekog kafića. Iznošenje smeća u kantu pretvorilo se u olimpijsku kratkoprugašku disciplinu. Mještanin Aljmaša, mjesta nadomak Osijeku, pomeo ih je na hrpe nakon što ih je sam tretirao na svojoj okućnici.


- Ako nas ne dotuče koronavirus, pojest će nas komarci! U subotu sam se provozala bicom po promenadi i pojeli su me. Organizirali su Sunset run, BikeOS, Sofu... nešto se lijepo događa u gradu, ljudi su vani - i svi mašu rukama kao luđaci. Sramota za ovaj grad - kaže D. R. Druga Osječanka navodi kako ni tri upaljena aparatića protiv komaraca ne pomažu. Uz to, velik broj ulica u samom gradu Osijeku ove godine nije zaprašivanje s tla ni vidio ni osjetio, dok stanovnici ulica gdje je ono obavljeno kažu kako je nakon toga najezda komaraca bila veća nego ikada prije.


Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, smatra da je ovo bilo očekivano, a najveća je odgovornost za to, rezolutan je, na Gradu Osijeku.


- Moram ponoviti da je borba protiv komaraca u zakonskoj obvezi i nadležnosti gradova i općina. Kada se prošle godine dogodila nevjerojatna najezda komaraca, uskočili smo kao županija, podigli avione i smirili situaciju. Održao sam dva sastanka da se ova godina ne prepusti slučaju, nadajući se da neće biti puno kiše. U početku je i nije bilo, no poslije su se izlili Drava i Dunav i ponovno imamo najezdu. U ovom je trenutku odgovornost na svim čelnicima lokalne samouprave, a posebno na Gradu Osijeku, jer nisu ništa napravili niti su dovoljno prskali komarce, a i pitanje je u onom dijelu gdje ih jesu prskali, kakvim su ih to sredstvom tretirali. Grad Osijek je ključan u ovom trenutku jer je najezda ogromna, prvenstveno u samom gradu. Neka izvole pokazati što su i koliko utrošili u suzbijanje najezde komaraca, a pogotovo koliko su puta zaprašivali avionima. Okolne općine tu nisu ništa krive. Neka podignu avione, jer bez toga nema pomoći - kaže župan. Kako dalje dodaje, nema smisla više sazivati nikakve sastanke s prvim ljudima lokalne samouprave u Županiji, jer, ističe, kada je predložio da se napravi jedna ustanova gdje bi se svi zajedno borili protiv komaraca, veći dio općinskih načelnika nije bio zainteresiran, a na primjer načelnik općine Čeminac to je odbio.
Što se čeka?


Društvene mreže kipe od komentara o najezdi komaraca, Osječani ne žele provesti ostatak ljeta zatvoreni u četiri zida zato što odgovorni nisu u stanju obračunati se s komarcima. N. V. R. kaže kako joj je dosta gledanja dvorišta, u čije je uređenje obitelj uložila dosta novca, kroz mrežu na vratima terase. M. M. ističe kako ni pas ne može biti na otvorenom, nego se zavukao u kuću. Novac za borbu protiv komaraca je osiguran - što se čeka? Godot?
Sandra Lacić
KRSTIĆ: ČEKAMO PREPORUKE ZZJZ-a
I građani, kao i župan, apeliraju: Dižite avione! No želje im, čini se, neće biti uslišene. Naime, Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, kaže kako je zakonom zabranjeno avionima zaprašivati područje grada, a u okolici Osijeka nitko tu uslugu i nema.

- Čekamo da Zavod za javno zdravstvo izda nove preporuke i čim se oni jave, nastavit ćemo sa zaprašivanjem. Do sada smo odradili sve što su preporučili, a struka upravlja cijelim tim sustavom, odnosno ZZJZ. U cijeloj županiji rade monitoring, prebrojavanje, odnosno utvrđivanje brojnosti komaraca, te postojanja larvi. Problem je što larvicidni tretmani nisu provedeni nigdje. Općine i gradovi u osječkom susjedstvu ne provode larvicidne tretmane, a mi u Osijeku imamo samo šest posto poplavnih površina na svom području. U Osijeku nema tih površina gdje komarci nastaju - tvrdi Romano Kristić. Kako dalje navodi, i sam pritom ističući kako svako zaprašivanje po gradu ima kratkotrajan učinak: - U Osijeku imamo 70 uboda komaraca u 15 minuta, a na primjer u Kopačevu i Aljmašu 700. Znam, Osječane to ne tješi. Efekt zaprašivanja postoji, ali nije zadovoljavajući. Mi zaprašimo grad, a čim prođemo, dođe još više komaraca iz okolice. Ovako se ne može puno postići dok se sve općine i gradovi ne uključe u larvicidne tretmane - zaključuje Kristić.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike