Kultura
11. DANI LUKE BOTIĆA U ĐAKOVU

Đakovački biskupi imaju snažnu svijest o pripadnosti ovim prostorima kroz prošlost
Objavljeno 22. kolovoza, 2020.

Predstavljanjem dva zbornika o dva đakovačka biskupa - Pavao Matija Sučić, 250 godina od rođenja, u izdanju HAZU-a Zagreb-Đakovo 2018., i In caritate, humilitatae et vitae simplicitate, 100 godina od rođenja biskupa Ćirila Kosa, u izdanju HAZU-a Zagreb-Đakovo, 2020., u subotu je završen dvodnevni, đakovački dio programa 11. dana Luke Botića, kulturno-znanstvene manifestacije posvećene tom pjesniku i šire. Ovogodišnji je program počeo 19. kolovoza, u Kaštel Lukšiću.


Subotnji dio programa u Đakovu počeo je polaganjem vijenca na grobnicu Luke Botića na Gradskom groblju, i to na dan njegove smrti. Nastavljen je u Spomen-muzeju J. J. Strossmayera otvorenjem izložbe Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata: 150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina. Potom su predstavljena dva spomenuta zbornika kada je uvodno govorio upravitelj Zavoda HAZU-a u Đakovu prof. dr. Pero Aračić, a u nastavku autori Mirko Ćurić i Tomislav Žigmanov te Božidar Petrač, koji je đakovački dio programa zaključio predstavljanjem knjige Emmanuela Mouniera: Rasprave o personalizmu, Zagreb, Alfa, 2019.


Mirko Ćurić oba zbornika nazvao je kapitalnima. Predstavljajući onaj o biskupu Sučiću (Subotica 1767. - Đakovo, 1834.), Ćurić je rekao kako skup o njemu povezuje HAZU - njegov Zavod u Đakovu, Suboticu i Mađarsku, tj. područja gdje je ovaj biskup rođenjem, životom i službom djelovao, objedinivši i na taj način taj kulturni prostor.

- Pavao Matija Sučić relativno je manje poznat, jer tu je sjena biskupa Strossmayera koja je opravdano nad gradom, nadbiskupijom, kulturom. Jedan je od oblikovatelja kulture. Sučić ima goleme zasluge jer je bio čovjek koji je Strossmayera primio u klerikat, i to u vrijeme kada su biskupi bili teže dostupni nego danas. Biskup Sučić kratko je bio u Đakovu, jer se razbolio, no ostavio je značajan trag - rekao je Ćurić.


Zbornik obuhvaća radove više autora, pa i prigodnice na hrvatskom i mađarskom jeziku, a Ćurić ga je nazvao "dobrim početkom rada Zavoda HAZU-a u Đakovu". Za đakovačke (bosanske ili srijemske) biskupe kroz prošlost rekao je da svi imaju jednu konstantu u snažnoj svijesti o pripadnosti ovim prostorima, kulturi, jeziku.


- Taj niz đakovačkih biskupa služi nam na čast, a mjesto u njemu zauzima i Pavao Matija Sučić, zaključio je Ćurić.

Tomislav Žigmanov dodao je kako je Sučić izrastao iz velike plemenitaške obitelji.


- Rođen u Subotici, taj ga grad pamti kao svećenika naše katedrale, a svoj svećenički, biskupski život, završio je u Đakovu - rekao je Žigmanov. Kao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, rekao je kako i ovaj zbornik povezuje kulturni prostor Hrvata u zemlji matici i Vojvodini.


- Tim zbornikom taj je prostor dobio jedno od najmarkantnijih djela. Pavao Matija Sučić reprezentativni je portret i govori da u Vojvodini nismo samo zajednica čiji su ljudi samo gledali u zemlju, obrađujući ju - zaključio je Žigmanov.


Zbornik o biskupu Kosu (Ribić Breg 1919., Osijek, 2003.) naslovljen je po njegovom biskupskom geslu koji je životom, vjerom i biskupskom službom istinski živio, uvijek omiljen u puku koji je prepoznavao njegovu jednostavnost, ali i snagu i jasnu viziju, posebice potrebne u vrijeme komunizma kada je jedno vrijeme bio i uznik tog režima. Zbornik je nastavak obilježavanja 100. obljetnice Kosovog rođenja, a u povodu koje je lani održan znanstveni simpozij o njemu, kao i druge aktivnosti. Đakovački dio programa počeo je u Rock klubu King predstavljanjem Zbornika Dana Luke Botića IV. i drugih izdanja.
Program 11. dana Luke Botića seli se u Brodsko-posavsku županiju, u Bicko Selo, u kojem će se održati interdisciplinarni znanstveno-stručni skup: Valentin Benošić i Bicko Selo u kontekstu slavonske i hrvatske književnosti. Glavni organizator đakovačko-garčinskog programa je Đakovački kulturni krug, a suorganizatori su Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnika - ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, Srbija, Hrvatsko kazalište u Pečuhu, Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema, Brodski kulturni krug Pannoniae loria i UKUD Biđani (Bicko Selo). Suzana Župan

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike