Mozaik
ANTIČKE FILMSKE VEČERI U VINKOVCIMA

Od projekcija, preko Moranina kviza, do rimskog čipsa i piva
Objavljeno 21. kolovoza, 2020.
Sad se okrećemo 14. Festivalu dokumentarnog rock filma, koji traje do subote, istaknuo je Toni Šarić, direktor Festivala

Ugodan ambijent Lapidarija Gradskog muzeja Vinkovci pokazao se odličnom kulisom za još jedne Antičke filmske večeri, koje su u dvodnevnom programu ponudile raznovrstan program unatoč epidemiji.

Sve je bilo u znaku mjera zaštite, tako se posjetiteljima mjerila temperatura, a dezinficiranje ruku bilo je na svakom koraku. Sve to odradila je Mladež Crvenog križa Vinkovci.

Film na otvorenom
Podsjetimo, Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i četvrtu godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Povezivanjem programa 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu, od 18. do 22. kolovoza, uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.

- Ovo je četvrti put da spajamo program Antičkih filmskih večeri i DORF-a i Lapidarij Gradskog muzeja pokazao se odličnim mjestom i upravo onim što nam treba. Ove godine jedini smo festival u Slavoniji koji ima projekcije na otvorenom, što je ujedno i dobra i loša vijest. No pokušat ćemo tih pet dana što bolje iskoristiti, zabaviti se i uživati u filmovima. Ove godine zbog poštovanja epidemioloških mjera ograničen je broj i sjedećih i stajaćih mjesta, no to neće smanjiti doživljaj u tih pet dana. Završile se Antičke filmske večeri i zadovoljni smo posjetom, a mi smo se kao organizatori potrudili da imamo dobar program. Sad se okrećemo 14. Festivalu dokumentarnog rock filma, koji traje do subote - istaknuo je Toni Šarić, direktor Festivala.

Antičke filmske večeri otvorila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić poručivši da će Grad Vinkovci uvijek stajati iza takvih projekata jer su Vinkovci grad kulture i svaka takva manifestacija mora imati potporu Grada. Ravnatelj vinkovačkog muzeja Hrvoje Vulić izrazio je zadovoljstvo što su Antičke filmske večeri zaživjele i dogurale do svog osmog izdanja.

- Antičke filmske večeri počele su samostalno, a potom su se stopile s DORF-om, odnosno one su sada svojevrsna uvertira u DORF. Možemo reći da su smještene i u pravo vrijeme, između godišnjih odmora i Vinkovačkih jeseni, koje su naša najveća manifestacija. Ljudi tako imaju priliku zabaviti se u svom gradu nakon povratka s odmora. Drugog dana imali smo vrlo zanimljivu večer, a najvažnije je da nije bilo kiše, tako da se sve lijepo poklopilo, uz tradicionalni rimski čips i nezaobilazni Valens, vinkovačko craft pivo - rekao je Vulić.


Čak 11 ekipa
Program je otvorio kratki film "Posljednji bunar", redatelja Filipa Filkovića. Distopijski je to film smješten u suhu hrvatsku Zagoru, gdje posljednji izvor pitke vode generira niz peripetija, a nakon osvojenih više od 30 festivalskih nagrada otvorio je i Filmski tjedan u Vinkovcima.

Publika je mogla pogledati i dokumentarni film velikog Wernera Herzoga "Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta", a drugog je dana na programu bilo tradicionalno predavanje s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, kao i filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV, koji je vodila poznata kvizašica Morana Zibar, lovkinja u HRT-ovu kvizu "Potjera". Bilo je 30 pitanja o glazbi i filmu, a sudjelovalo je 11 ekipa. Na samom kraju drugog dana posjetitelji su mogli pogledati dokumentarni film autora Dalibora Platenika "Čovjek i drvo", o sjajnom Vladimiru Dimiću Jodi, inače rođenom u Vinkovcima.

Vinkovački DORF u tri dana donosi pregršt odličnih filmova, a sve će završiti u subotu dodjelom nagrada najboljima.

Mario Kokaj

Ove smo godine jedini festival u Slavoniji koji ima projekcije na otvorenom, što je i dobra i loša vijest
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike