Regija
NAKON 27 GODINA RADA

Hotel Blaža bit će dom za starije s 30 radnih mjesta
Objavljeno 20. kolovoza, 2020.
Dom će biti ustanova, podliježe Zakonu o ustanovama, kao i tzv. državni domovi
ĐAKOVO - Otvoren još 1993., kada je bio prvi privatni hotel u RH i prvi hotel s tri zvjezdice istočno od Zagreba, hotel Blaža nakon 27 godina, potvrdio je njegov vlasnik Marko Spajić, postaje dom za starije.Otvaranje hotela Blaža bio je te 1993. gospodarski i društveni događaj broj jedan u gradu. Četiri godine prije, 1989., Đakovo je dobilo novi bazen, tik uz budući hotel, pa su dva objekta koristila svojom blizinom jedan drugome.

Osim smještaja gostiju, Blaža je postala i mjesto skupova, svojevrsnog kongresnog turizma, jedno vrijeme u podrumu je bio i diskoklub, kasnije su u desnoj sali uslijedile svadbene svečanosti i drugo. Cijelo to vrijeme hotel svojim modernističkim vizurama dominira tim dijelom grada.

Zašto nakon 27 godina dom za starije, pitaju se Đakovčani.

- Grad u kojemu se glavne manifestacije održavaju pod šatorom, u kojem se goste, pa i premijere, ministre, vozi na objed u šator nema potrebu imati hotel. Grad u kojemu je komunalno poduzeće najveći gospodarski subjekt nema potrebu imati hotel. Na žalost, budućnost su starački domovi - kaže Spajić. Iako iza doma stoji privatna inicijativa, bit će to ustanova.

- Ustanova je sve s više od 20 smještajnih jedinica i podliježe Zakonu o ustanovama, kao i ‘državni‘ domovi, odnosno Zakonu o socijalnoj skrbi. Propisana nam je sistematizacija i zakon nam je identičan kao i domu čiji je osnivač Županija - kaže Spajić.

U početku dom će imati kapacitet za 50, a u konačnici za 80 osoba. Postojeće sobe s kupaonicama, koje su nedavno obnavljane, ne zahtijevaju veće zahvate. Dosadašnja desna dvorana u prizemlju bit će za smještaj za 30 nepokretnih korisnika, a lijeva sala buduća je blagovaonica.

Dom je i prilika za još 20 novih radnih mjesta u gradu. Početna je to brojka, a trebala bi u konačnici narasti do 30 zaposlenih.

– Osoblje propisuje zakon. Ravnatelj je diplomirani socijalni radnik, tu su fizioterapeut, tri medicinske sestre, njegovateljice, čistačice, dok je liječnik osiguran ugovornim odnosom - kaže Spajić, i najavljuje raspisivanje natječaja za djelatnike.

Suzana Župan
Otvorenje novog doma za starije predviđeno je u mjesecu studenome
Vlasnik hotela Blaža Marko Spajić ističe da hotel preuređuje u dom za starije vlastitim sredstvima, a riječ je o približno dva milijuna kuna. “Bit će to dom za starije više kategorije. U podrumu je 1800 četvornih metara koji će služiti za slobodne aktivnosti korisnika, u planu su i hidromasažne kade te drugi sadržaji, vani je 1600 ‘kvadrata’ sa skorašnjim manjim parkom. Objekt pruža 2400 unutarnjih ‘kvadrata’, a što je uz 80 korisnika 30 četvornih metara po korisniku. Pet puta je to veća površina nego što zakon propisuje kao minimum, jer želimo dom dostojan čovjeka. Ne želimo prepustiti ništa slučaju jer ovo je za nas preozbiljna priča, kao i za naše buduće korisnike”, kaže Spajić. Otvorenje doma planirano je za studeni. Spajić dodaje kako je epidemija koronavirusa bila samo točka na ‘i’ njegove odluke da dugogodišnji hotel prenamijeni u dom za starije.
Možda ste propustili...

NAJUZORNIJA SEOSKA ŽENA

Svetlani Bastalić ponovno titula

"SLAVONSKO SRCE" POKRENULO HUMANITARNU AKCIJU

Za bolesnog Andreja dostojan dom umjesto ruševine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FARMA SVINJA OPG-A ČOLAKOVAC-MIJIĆ

iz Gradišta će u 2021. pršutarima isporučiti 1600 butova

2

O NEDOSTATKU PEDIJATRA NA MIHOLJAČKOM VIJEĆU

Grad liječniku daje stan

3

NAGRADE MINISTARSTVA ZNANOSTI

Pet nastavnica iz Baranje u top 504