Osijek
ZAŠTITNA MASKA NIJE MODNI DODATAK

Kožul: Mijenjajte maske, i to troslojne, a ne perive!
Objavljeno 20. kolovoza, 2020.
Unikomovi radnici maske odbačene izvan koša odvajaju u posebnu vreću

Zaštitne jednokratne maske, zelene, plave i bijele boje, te pamučne u svim mogućim bojama i s raznim uzorcima postale su rekvizit bez kojega ne smijemo ući gotovo ni u jedan zatvoreni javni prostor, ali i kod frizerke, kozmetičarke, krojačice... I dok su pamučne perive, pa samim time i višekratne, ove druge epidemiolozi preporučuju nositi najdulje dva, tri sata da bi potpuno ispunile svoju svrhu zaštite. Međutim, cijena od najmanje četiri kune po komadu tjera građane da jednu jednokratnu masku nose danima, pa i tjednima. Ima i onih koji mijenjaju nekoliko maski, no da bi uštedjeli, "vrte" ih u krug. Što na to kažu epidemiolozi, upitali smo prof. dr. sc. Karla Kožula, voditelja epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Bar svaki drugi dan
- Zaštitne jednokratne maske, kako im i sam naziv kaže, imaju svoj vijek trajanja. Budući da su jednokratne, građani bi ih trebali promijeniti bar jednom dnevno ili eventualno jednom u dva dana, no svakako što češće, to bolje. Također, poručujem građanima da upotrebljavaju troslojne maske, a nikako one perive, višekratne - naglašava dr. Kožul ističući i problem odbačenih zaštitnih maski po ulici, što, nažalost, kaže, nije rijetkost. Jednokratne se maske, napominje naš sugovornik, svakako trebaju baciti u smeće, a onaj tko ih nađe na ulici nipošto ih ne smije dirati rukama. Naime, valja podsjetiti još na početku pandemije u ožujku da su izdana posebna upozorenja za osobe koje su zaražene koronavirusom, odnosno nalaze se u samoizolaciji, da zaštitne maske odlažu u plastične vrećice za otpad i čvrsto ih zavežu. Potom tu vrećicu treba staviti u drugu plastičnu vrećicu koju valja opet čvrsto zatvoriti. Tako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnoga otpada najmanje 72 sata, odnosno tri dana, prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad.

Pa iako je tada Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, rekla kako na taj način odložen otpad nije opasan za radnike komunalnih poduzeća poput Unikoma, činjenica je da djelatnici RJ Čistoća odbačene zaštitne jednokratne maske i danas pronalaze na ulicama. Prema riječima Vjerana Marijaševića, voditelja komunikacija u tvrtki Unikom, pronalaze ih rijetko, no još ima previše građana koji bacaju maske gdje god stignu. Nije rijetkost vidjeti ih, recimo, na parkiralištima trgovačkih centara.

(Ne)pravilno odlaganje
- Nismo primijetili da je puno odbačenih maski po gradu. No naši djelatnici, nakon što naiđu na masku odbačenu izvan koša, odvoje ju u posebnu vreću. Inače, građani ih mogu baciti u miješani otpad i, naravno, preporučujemo da ih ne bacaju posvuda po ulicama - kaže Marijašević dodajući da se prikupljene zaštitne maske s ulice predaju tvrtki Excido u Tenji, odakle nam pak ne potvrđuju tu informaciju. Nismo mogli dobiti ni odgovor na upit koliko je takvog otpada u određenom razdoblju, no djelatnica nam je tek rekla kako se zbrinjavaju poput svakog drugog zaraznoga otpada.

Upravo je riječ "zarazni" okidač zbog čega, unatoč financijskoj situaciji, moramo promisliti koliko dugo nosimo jednu te istu masku na licu. Čak i da se ona "osuši", kao jednokratnu uputno ju je zamijeniti drugom. Upravo nedostatak te navike ima uporište u financijskom pitanju, a koje će vjerojatno zanimati i roditelje za nešto više od dva tjedna kada krene nastava. Naime, ako se jednokratne maske moraju mijenjati svaka dva, tri sata, učenik bi po tome načelu trebao dnevno promijeniti bar dvije. U najjeftinijoj varijanti to stoji desetak kuna i pitanje je hoće li roditelji to moći financijski podnijeti. S druge strane, ostaje otvoreno pitanje i hoće li učenici moći/htjeti nositi masku na licu satima poput odraslih na brojnim radnim mjestima, gdje su ih obvezni nositi neprestano i osam sati.

Valja pričekati do kraja kolovoza kad će, prema najnovijoj izjavi ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, biti donesena odluka o nošenju maski u školama, i to na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Marija Mihelić
OBVEZA NOŠENJA MASKI U EUROPI
I dok još nije izvjesno hoćemo li ujesen morati nositi maske i na otvorenome, u nekim europskim zemljama šetnja po ulicama s maskom na licu posve je razumljiva. Primjerice, u francuskim gradovima Nantesu i Boreauxu građani ne smiju hodati ulicom bez maske, baš kao ni u francuskom glavnome gradu. Ondje su obvezne u brojnim gradskim zonama, na prometnim ulicama te u dijelovima grada koji su privlačni turistima.

Maske su obvezne i u Belgiji, točnije u Bruxellesu, i to pri šetnji u parkovima, na ulicama i na drugim javnim prostorima, uz iznimku ljudi koji rade fizičke poslove, bave se sportom ili su mlađi od 12 godina. U Italiji je također to obveza, i to tijekom večernjih i noćnih sati, odnosno od 18 do 6 na mjestima gdje se u to vrijeme okuplja veći broj građana na manjem prostoru.
Odbačene maske pronalazimo posvuda, nerijetko u košarama za kupnju, no nipošto ih ne bismo trebali dirati
Najčitanije iz rubrike